Urmărește emisiunea live


Ai grijă unde îţi faci mani-pedi! Iată ce boli poți lua de la salon

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Când instrumentele de manichiură și pedichiură nu sunt sterilizate după fiecare client, există un risc mare de infecții ale pielii și unghiilor. Iată care ar putea fi acestea.

Dacă salonul la care mergi nu se bucură de cele mai bune condiţii în ce priveşte curăţenia, igienizarea şi sterilizarea, s-ar putea să pleci de acolo cu... surprize.

Infecții bacteriene

Dacă unghia de la picior sau zona din jurul unghiei pare roșie, fierbinte sau umflată la câteva zile după pedichiură sau manichiură, este posibil să aveți o infecție bacteriană a pielii sau a unghiei. Acest lucru se poate întâmpla și dacă îți faci manichiura sau pedichiura acasă. Panarițiul, sau paronichia, este cea mai frecventă infecție a pielii care afectează partea bazală a unghiei, cuticula. Cauza este pătrunderea unui microb în piele, după crearea unei leziuni, în urmă unui traumatism precum tăierea cuticulei sau împingerea ei. În cazul în care infecția este acută, această este, de obicei, cauzată de bacterii. Dacă nu reacționează la tratamentul local aplicat acasă, infecția trebuie drenată de un medic, cu instrumentar special.

Atunci când o cuticula a unghiei devine inflamată sau iritată și nu este tratată la timp, poate apărea o formă cronică a panaritiului. Bacteriile acumulate atacă pielea care se deteriorează și afectează întregul deget. În cazul în care infecția nu cedează la tratamentul local, prescris de medic este nevoie de o altă rețetă, iar tratamentul poate include antibiotice și incizie pentru drenarea zonei.

Infecții fungice

Se manifestă, în general, prin îngălbenirea unghiei și fragilizarea ei, precum și prin ridicarea de pe patul unghial. Din păcate, și aceste infecții fungice sunt frecvente și pot apărea dacă instrumentarul nu este sterilizat după fiecare client. Este posibil că infecțiile fungice să ăși arate simptomele și la luni de zile de la infecție, de aceea, nu sunt întotdeauna puse în legătură cu locul și motivul infectării. Deși sunt greu de tratat fiindcă implică adesea recidive, medicamente topice și orale pot rezolva aceste infecții fungice de la nivelul unghiilor.

Infecții virale

Verucile plantare sunt un alt pericol pe care îl pot propaga instrumentele nesterilizate de la salon și apar din cauza contaminării cu virusul HPV ( Human Papilloma Virus) ce determină multiplicarea rapidă a celulelor pielii, conducând la formarea unor excrescenţe (tumori) care nu prezintă pericol pentru sănătate, fiind benigne.

Există foarte multe variante ale virusului HPV care generează negi. Contaminarea se face prin contactul direct al virusului cu pielea,  prin atingerea de suprafeţe infectate sau direct, prin atingerea unui neg, ne atenţionează Click! Sănătate. După contactul iniţial, virusul HPV poate rămâne inactiv iar simptomele să nu fie vizibile. Deși nu afectează sănătatea, verucile sunt inestetice și pot afecta mersul dacă sunt localizate pe talpă sau în zonele de contact cu încălțămintea. Din fericire, există multiple variante de tratament care pot fi folosite pentru îndepărtarea negilor, deși virusul poate rămâne în organism și se poate reactiva.

Aşadar, data viitoare când mergi la salon să-ţi faci unghiile, asigură-te că e totul în ordine, că salonul e curat, că instrumentele sunt scoase din ţiplă ori din dispozitive de sterilizat iar personalul este îngrijit. Vei evita, astfel, situaţii neplăcute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel