Agricultura marțiană, o variantă propusă de cercetătorii americani: Solul lui Marte pare să aibă toți nutrienții necesari pentru cultivarea orezului

Fotografie de la PhotoMIX Company/ Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company/ Pexels

Acest lucru este sugerat de rezultatele unui experiment realizat de o echipă de cercetare americană care a încercat să crească plante de orez într-un sol care simulează componența solului marțian.

 

Solul planetei Marte ar putea conține toți nutrienții necesari pentru cultivarea orezului, una dintre cerealele de importanță primordială în alimentația umană. Acest lucru este sugerat de rezultatele unui experiment realizat de o echipă de cercetare de la Universitatea din Arkansas care a încercat să crească plante de orez într-un sol care simulează solul marțian, potrivit Fan Page.

Cum este posibil să crești plante de orez pe Marte?

Viitoarele misiuni care vor aduce oamenii pe Marte reprezintă o provocare uriașă pentru comunitatea științifică, care lucrează deja pentru a evita ca astronauții să se bazeze doar pe provizii pentru alimentația lor. În acești termeni, alternativa la soluțiile actuale pentru misiunile spațiale pe termen lung, adică hrana deshidratată sau preambalată trimisă de pe Pământ, este reprezentată de agricultura marțiană, care ar oferi posibilitatea creșterii unor cantități mari de hrană direct pe Planeta Roșie.

Plantele marțiene

Solurile de ghiveci care simulează solul de Marte au fost obținute din Mojave Mars Simulant (MMS), un simulant de sol marțian realizat din bazalt din deșertul Mojave (California) și preparat în trei amestecuri diferite de pământ normal pentru ghiveci și simulant marțian, în timp ce plantele au fost udate de una sau două ori pe zi.

După cum s-a menționat, cercetătorii au încercat și să cultive orez prin adăugarea de perclorat în sol. Pentru acest experiment, au achiziționat un soi de orez sălbatic și două soiuri cu o mutație genetică, modificate pentru a rezista factorilor de stres de mediu, cum ar fi seceta.

Ceea ce au descoperit a fost că nicio plantă de orez nu a crescut în prezența unei concentrații de 3 grame de perclorat per kilogram de simulant de sol marțian (0,3%). Cu toate acestea, cu o concentrație de perclorat de doar 1 gram pe kilogram (0,1%), una dintre liniile mutante a dezvoltat un lăstar, cât și o rădăcină, în timp ce tulpina sălbatică a fost capabilă să dezvolte doar o rădăcină.

Această observație a sugerat că modificările ulterioare ale unei gene din linia mutantă de succes, numită SnRK1a, pot îmbunătăți răspunsul plantelor de orez la stresul de creștere în solul marțian și pot permite dezvoltarea unui soi de orez potrivit pentru Marte.

Concluzie:

”În principiu este posibil să se cultive plante de orez pe solul marțian, dar nivelurile de perclorat pot fi decisive atât pentru germinare, cât și pentru creștere. Prin urmare, credem că editarea genei SnRK1a are potențialul de a oferi o abordare care vizează dezvoltarea unei linii de orez care poate germina și crește în solul marțian în prezența percloratului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel