Oficial: Afacerea Cupru Min a căzut. Semnalele DC News au avut efect

Cuprum Min evz
Cuprum Min evz

După o serie de amânări, la data de 13 decembrie 2013 s-a finalizat procedura de vânzare a rezervei de concentrat de cupru de la Cupru Min. Afacerea a căzut la ultimul pas care trebuia făcut, în faza licitației cu ofertă în plic. Din anunțul postat pe site-ul Ministerului Economiei reiese că afacerea a căzut din cauza neînțelegerilor dintre vânzător și potențialii cumpărători, cu privire la "prețul minim sau garanții suplimentare asupra activelor societății".

Vezi și: Afacere marca Hidroelectrica, pregătită de Vosganian. România vinde rezerva Cupru Min la solduri

"În data de 13 decembrie 2013, s-a finalizat procedura de vânzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA, constând în licitație cu ofertă în plic, precedată de negociere pe baza de oferte preliminare și neangajante, conform Memorandumului aprobat în ședința de Guvern din 27 februarie 2013.

Până la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10:00) niciuna dintre cele două companii, Trafigura PTE LTD Singapore și Yldirim Holding Turcia, aflate în faza de negociere, nu a depus oferta angajantă în etapa finală a procedurii. Pe parcursul negocierilor, ambii participanți au solicitat modificări ale unora dintre condițiile inițiale, stabilite prin Caietul de Sarcini, vizând în principal prețul minim sau garanții suplimentare asupra activelor societății.

Vezi și: Gerea preia afacerea lui Vosganian: Rezerva Cupru Min, vândută în pagubă, privatizarea, imposibilă

Având în vedere că modificarea acestor condiții ar fi reprezentat o schimbare esențială a prevederilor obligatorii din Caietul de Sarcini, Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri, deoarece ar fi fost încălcate princiipiile esențiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt ce a fost comunicat ofertanților.

Ținând cont de observațiile desprinse din derularea acestei proceduri, în perioada următoare se vor reanaliza principiile din Memorandum care au stat la baza acesteia, precum și condițiile din Caietul de sarcini, urmând a se stabili o noua strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investițiilor la Cupru Min S.A.

Vezi și: Exclusiv: Condiția care ar putea schimba afacerea Cupru Min în favoarea statului român. Ce se va întâmpla cu rezervorul de cupru al României

Prin Memorandumul din 27 februarie 2013 a fost stabilită strategia de atragere de investiții la Cupru Min SA, obiectivul fiind cooptarea unui partener comercial strategic care să ofere un avans de 40 milioane de euro într-un proiect de învestiții pe 3 ani, plătibil până la 13 ianuarie 2014, și care să fie capabil să cumpere cantitatea de minereu exploatată pe o perioadă de 7 ani, respectiv cca. 45.000 de tone de concentrat de cupru la un preț minim de 6.900 dolari pe tonă.

În cadrul procedurii și-au manifestat interesul trei ofertanți, respectiv Trafigura PTE LTD (Singapore), Glencore International AG (Elveția) și Yildirim Holding A.S. (Turcia). După verificarea documentelor prezentate de ofertanții menționați, s-a constatat neeligibilitatea companiei Glencore International AG, astfel încât Trafigura PTE LTD și Yildirim Holding A.S. au fost incluse pe lista scurtă pentru continuarea procedurii până la finalizarea acesteia în data de 12 decembrie, ora 10:00", transmite Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei a amânat în repetate rânduri finalizarea procesului, după ce DC News a prezentat culisele acestei afaceri. În final, iată că vânzarea rezervei de concentrat de cupru de la Cupru Min a căzut, în urma repetatelor semnale de alarmă trase de DC News.

Vezi și: Ministerul Economiei amână vânzarea cuprului de la Cupru Min, după semnalul de alarmă tras de DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel