AEP: 1007 solicitări de vot prin corespondență. Victor Ponta, reacție

Fostul premier Victor Ponta reacționează după anunțul de marți al vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleț, potrivit căruia, până în prezent, din totalul de aproximativ 500.000 de români din străinătate, 1.007 au solicitat să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare, iar numărul cererilor pentru înființarea de secții de votare a ajuns la 334. 

"Deci acum e Iohannis presedinte/ si legea privind votul prin corespondenta cum a promis PNL / Guvern tehnocrat/ si Lazar Comanescu ministru de externe .

Trebuie sa ii facem plangere penala lui Iohannis ca i-a mintit pe cei din Diaspora?? Guvernului ?!? Ministrului de Externe Comanescu care oricum nu are treaba cu alegerile?? Sau PNL pentru lege?!?

Sau intelegem ca propaganda si manipularea nu tin loc de solutii serioase la probleme complicate!", a comentat Victor Ponta într-o postare pe Facebook. 

Citește și: Senatorii decid marți dacă îl lasă pe Titus Corlățean fără imunitate

Reacția fostului premier survine la scurt timp după ce vicepreședintele AEP, Marian Muhuleț, a declarat: "Pot să vă spun că, până în acest moment, avem 1.007 solicitări de vot prin corespondență și 334 de solicitări de înființare de secții de votare și aceste 334 nu înseamnă că înființăm trei secții de votare, ci sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul. Practic nu suntem în fața faptului de a înființa vreo secție de votare la solicitare, în momentul de față. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricărui cetățean, îi încurajăm pe cetățeni să facă astfel de solicitări, pentru ca dreptul lor constituțional să fie exercitat în condițiile optime, puse la dispoziție de Parlament prin legile 288 și 208 aprobate anul trecut", a spus Muhuleț într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, în prezent, românii din străinătate sunt mai favorizați decât cei din țară în perspectiva dreptului de vot.

"Sunt discriminați pozitiv și este de datoria lor să cunoască și să se informeze prin apel la misiunile diplomatice ale României, la consulate, ambasade, ICR-uri, unde găsesc toate informațiile. Își pot prelua informații de acolo, își pot descărca cererile de vot prin intermediul corespondenței sau prin intermediul unei secții mai aproape de domiciliu sau de reședința lor și să o transmită în termen util", a explicat Muhuleț, citează Agerpres.

Vicepreședintele AEP a precizat că vor fi organizate secții de votare atât în misiunile diplomatice cât și acolo unde cetățenii solicită acest lucru, fiind necesar un număr de minim 100 de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate, prin înscrierea în Registrul electoral.

Întrebat dacă există o estimare a românilor care pot cere să voteze în străinatate la alegerile parlamentare, Muhuleț a spus că oficial nu există. "Oficial avem doar o cifră de aproximativ 500.000 de cetățeni români cu domiciliul în străinatate, care au pașaport de cetățean român cu pașaport în străinatate", a spus Muhuleț.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel