Adriana Pistol, precizări după şedinţa CNSU. Cine este contact direct COVID-19 şi cine SCAPĂ de carantină

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Secretarul de Stat Adriana Pistol a vorbit despre definiția contacților direcți și condițiile în care o persoană poate deveni unul. 

În cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a vorbit despre ce presupune statutul actual de contact direct și cât contează masca în toată această ecuație. 

”Da, sigur contează (n.r. masca). Definiția nu a suferit nicio modificare, este cea pe care o cunoaștem de la începutul pandemiei. Contactul direct reprezintă un contact prelungit, de minim 15 minute, la o distanță mai mică de doi metri, fără purtarea măștii sau, respectiv, echipament de protecție dacă vorbim de personalul sanitar. Acest lucru nu include și un simplu gest de salut pe stradă sau așa ceva. Este nevoie, deci, de o distanță mai mică și o perioadă de contact mai îndelungată de 15 minute, fără mijloace de protecție”, a spus Adriana Pistol vineri, 7 ianuarie. 

Perioada de contact în cazul Omicron

Tot secretarul de stat a mai fost întrebată dacă noua tulpină Omicron are influență în deciziile asupra contacților direcți și dacă perioada de contact ar trebui redusă, având în vedere transmisibilitatea. 

”Nu ar trebui, fiindcă această definiție și perioada de contact de 15 minute este luată în calcul în contextul în care noi am introdus mască doar medicală și mască FFP2, astfel încât cresc șansele să nu existe risc de infectare chiar dacă contactul este de 15 minute”, a mai spus aceasta

Bilanțul de astăzi

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.922 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 96 mai multe decât în ziua anterioară. 528 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până astăzi, 7 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.833.789 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 13.317 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.756.361 de pacienți au fost declarați vindecați. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 327 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 58.971 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 06.01.2022 (10:00) – 07.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 31 de decese (19 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Vezi aici mai multe: Bilanț COVID-19 România, 7 ianuarie 2022. Infectări și decese în ultimele 24 de ore

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel