EXCLUSIV  Vasilescu, BNR: Pilda lui Deng, despre muște: Când a deschis larg ferestrele, am știut

Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu

Invitat la Interviurile DCNews, consilierul lui Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, a vorbit despre perioada Chinei, de după Mao Zedong, dar și despre Deng Xiaoping, fostul lider al Partidului Comunist din China care a contribuit la transformarea întregului sistem politic.

"China este o ţară fericită acum. A întrecut PIB-ul Japoniei, dar pe bucată e mult sub noi. Este şi puhoiul uman şi timpul scurt care a trecut de când China a explodat. Asta s-a întâmplat după Mao, după Revoluţia Culturală şi după ce Dumnezeu le-a dat o minte care răspundea la numele de Deng. A avut funcţie, era în Biroul Politic.

O scriitoare italiană care a scris despre China avea în preambulul cărţii o şedinţă a biroului politic. Mao dăduse o circulară pentru agricultură, Deng a retras-o şi Mao a convocat comitetul politic al Comitetului Central. A întrebat cine este de acord cu retragerea circularei (...) S-a ridicat un singur om, Deng. Mao a zis că nu a văzut pe nimeni ridicându-se, aprobând în unanimitate. Erau ultimele zvâcniri ale dictaturii lui Mao.

Deng a schimbat tot sistemul politic (...) A zis: "Când am deschis larg ferestrele, să intre aerul şi soarele, am ştiut că vor intra şi muşte şi ţânţari, dar nu ne-am permis să murim asfixiati". PIB-ul Chinei a explodat", povestește Adrian Vasilescu.

Citește și: Adrian Vasilescu, BNR: Mafia și-a cerut scuze după dezordinea făcută

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel