EXCLUSIV  Adrian Rădulescu, despre importuri de cereale și boicotul băncilor: Nu împrumută românii

Vlad Manolache / 06 sep 2018 / 09:10 Salveaza PDF Comentarii
Producţie-bună-de-grâu-în-Bihor
Producţie-bună-de-grâu-în-Bihor

Adria Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor, a declarat, într-un interviu acordat DC News, care este motivul pentru care importăm cereale.

Adrian Rădulescu a declarat că una dintre marile probleme ale agricultorilor români sunt relațiile cu băncile străine care nu vor să îi împrumute. Aceasta se pare că este și o cauză a stagnării agriculturii care conduce și la creșterea importurilor de cereale. 

"Exporturile cele mai mari sunt la cereale. Și noi exportăm pâine congelată. Să știți că și noi importăm cereale chiar dacă și exportăm. (...) În realitate lucrurile stau altfel. Din păcate, băncile nu s-au pliat deloc pe agricultura României. Avem CEC-ul și Exim Bank care sunt bănci de stat, iar toate băncile din România sunt sucursale ale unor concurenți de-ai noștri din Uniunea Europeană. Raiffeisen Bank este banca agricultorilor austrieci. Credeți că agricultorii austrieci ar vrea să îi împrumute pe români? Zice, 'faceți bani dar nu punând pe ceilalți în concurență cu noi'. (...) Un agricultor care are de la 100 de hectare în sus nu poate să trăiască fără credit, nu are cum. Îi trebuie utilaje performante pentru a face producție și nu poate face chestia asta decât accesând bani de la bancă sau accesând fonduri europene. 

Nu o să vedeți niciun italian care să se împrumute la o bancă din România. Un agricultor român se împrumută azi între cu 6 și 11%, un agricultor italian se împrumută cu 1%. E în dezavantajul agricultorului român, dar italianul își ia bani de la el de acasă", a declarat Adrian Rădulescu. 


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23