EXCLUSIV  Adrian Negrescu: Aşteptaţi-vă ca şi Mugur Isărescu să crească dobânzile, chiar cu riscul de a duce economia în faliment

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Adrian Negrescu avertizează asupra faptului că Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale Române (BNR), ar putea crește dobânda, chiar cu riscul de a duce economia în faliment.

"Avem cele mai profitabile bănci din UE"

"Dacă e să ne lăudăm şi noi cu ceva în România este că avem cele mai profitabile bănci din UE. Nu ştiu dacă este un lucru bun sau rău. Cred că este un lucru rău pentru economie, un lucru bun pentru bancheri, dar şi pentru perspectiva economică a României. Gândiţi-vă că, pe fondul creşterilor de dobândă, băncile de la noi au făcut nişte profituri fantastice pe care noi le decontăm, le plătim prin creditele pe care le avem - atât persoane fizice, cât şi companii. Am ajuns la nişte niveluri de dobândă care sunt insuportabile pentru majoritatea populaţiei.

Gândiţi-vă, pe de altă parte, că băncile, dincolo de indicii ăştia ROBOR şi IRCC sau EURIBOR, aplică nişte marje spectaculoase în România. Am văzut marja oferită de câte o bancă pe credit în euro de 5%. Ceea ce este uriaş, raportat la potenţialul economic al României. Cred că BNR va continua să susţină acest sistem bancar aşa cum arată el în momentul de față, pentru că, până la urma urmei, este principalul client al statului român. Statul român se împrumută pe bandă rulantă de la băncile autohtone şi băncile autohtone au cel mai bun client în statul român. Va menţine, probabil, dobânda cheie până, cred eu, în martie - aprilie, când vom vedea rezultatele inflaţiei.

"Inflaţia a crescut în România"

Am văzut, astăzi, nişte date foarte interesante de la INS: inflaţia a crescut, nu a scăzut în România, în februarie. Cum anticipam, pentru că vedeam, la sfârşitul anului trecut, preţurile de producție din România care creşteau cu cel mai ridicat nivel din UE, de peste 50%, şi, bineînţeles, cu o întârziere de 2-3 luni acestea se văd şi în economie. Ne aşteptam la acest lucru. Iată că a crescut inflaţia. Este posibil, dacă acest trend se va concretiza şi în lunile următoare, să vedem BNR nevoită să intervină, să crească dobânda cheie. Dacă dobânzile pe euro şi pe dolar vor creşte, aşteptaţi-vă ca şi Mugur Isărescu să crească dobânzile, chiar cu riscul de a duce economia în faliment. Este probabil ca dobânda cheie să treacă de nivelul actual cu 0,25 - 0,50 de puncte de bază, asta în funcţie de cum va fi inflaţia", a explicat Adrian Negrescu, la DCNews TV.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

- Image by Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel