Adrian Negrescu, analist economic. ”Plafonarea prețurilor la alimente, o problemă”

Adrian Negrescu  vrea sprijin concret pentru producătorii locali (pexels)
Adrian Negrescu vrea sprijin concret pentru producătorii locali (pexels)

Economistul Adrian Negrescu susține decizia Guvernului de a nu plafona prețul la alimente, însă cere un sprijin concret pentru producătorii locali. 

Analistul economic Adrian Negrescu susține decizia Executivului de a nu plafona prețul la alimente, însă consideră că acesta trebuie să îi sprijine pe producătorii locali. ”Vedem prea multe idei și nu soluții”, a spus Negrescu pentru B1 TV.

”Plafonarea prețurilor la alimente e o problemă. Nu poți să vii tu, stat discreționar, să spui că pâinea va fi 3 lei. Creșterea de prețuri la gaze și curentul electric a determinat scumpiri în lanț. Am un prieten, patron de brutărie, căruia factura la energie i-a crescut de șase ori. Ar intra în faliment dacă guvernul ar plafona prețul pâinii.  Soluția este ‘cum optimizăm lanțurile de la producător la client’. Vorbeam despre taxele la alimente, care ridică prețurile cu 50%. Trebuie ajutați fermierii români cu lucruri concrete, dincolo de vorbe. Noi vedem prea multe idei și nu soluții. Trebuie studii de impact, înseamnă să-ți asumi decizii azi, nu mâine”, a declarat Negrescu, pentru B1 TV.

În același ton cu Adrian Negrescu se află și Federația Romalimenta, care consideră că o eventuală plafonare a prețurilor la alimente va genera o ”cascadă” de efecte negative pe întregul lanț alimentar.

”Economia traversează o criză prelungită, nu doar naţională, ci europeană şi chiar globală, inclusiv inflaţie alimentară, iar remediile trebuie atent cumpănite! Producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate și de sprijin constant din partea decidenților pentru a-și putea continua activitatea în această situație dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-și continua activitatea. Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii își vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populației va fi afectată direct şi imediat”, se arată într-un comunicat al Romalimenta.

”Situația este complicată în economie”

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că măsurile care trebuie luate în economie să fie luate în așa fel încât să nu ”distorsioneze piața”, dar mai ales să fie folosite pe termen lung.

Șeful Senatului a menţionat că a avut, astăzi, o discuţie cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru că ”situaţia este complicată în economie - dobânzi mari, inflaţie, preţuri mari la carburant, acel anunţ cu recesiunea pe care l-a făcut chiar un specialist al PSD”. Totodată, Cîțu a subliniat că nu au fost discuții și pe tema energiei, motivând că ”Guvernul trebuie să vină cu soluţii”, asta chiar dacă liberalii au câteva propuneri pe acest subiect.

”Are toate cifrele, toate soluţiile. Nu are sens să ne ocupăm noi, în momentul ăsta. Soluţiile PNL le-am propus, le-am spus. Vom vedea când vor fi luate în calcul. Pentru noi e important să nu distrugem piaţa, pentru că, atunci când iei măsuri sub presiune şi a unei crize, de multe ori acele măsuri sunt greşite şi nu vreau să luăm iarăşi o măsură pe care ulterior să venim să o corectăm. Cel mai bine să fie nişte măsuri care să fie folosite pe termen lung şi care să nu distorsioneze piaţa. E foarte important ca această piaţă să fie funcţională pe termen lung”, a afirmat Cîţu, joi, la Senat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel