Adrian Năstase, semnal de alarmă după Brexit: Noi ce cerem?

Adrian Năstase, fin cunoscător al diplomației externe, atrage atenția că după ce britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, România ar trebui să-și planifice foarte bine negocierile care vor urma nu doar cu Marea Britanie, ci și cu celelalte state membre UE, și să învețe să spună "și NU în politica externă".

"In ceea ce priveste atitudinea noastra fata de Brexit, cred ca gresim ocupându-ne doar de românii care muncesc in Marea Britanie. Configuratia generala a UE se va schimba in următoarele luni. Trebuie sa stim ce vom cere. Astfel vom putea negocia. Si nu e vorba de negocieri cu britanicii, ci de cele cu ceilalti membri ai UE. Sediile structurilor UE din Anglia vor trebui relocate. Noi ce cerem? Se va pune problema programelor si a finantărilor. Ne pregătim să vedem ce vulnerabilităti avem si cum putem să le eliminăm? Avem vointa de a iesi din siajul intereselor tărilor importante din Uniunea Europeană. Vom invăta să spunem si NU in politica noastră externă?", a scris, miercuri, pe blogul personal, Adrian Năstase. 

Citește și: Iohannis convoacă liderii partidelor la Cotroceni

Tocmai de aceea, fostul premier aduce în atenția fanilor săi un fragment din discursul lui Grigore Gafencu din 1929, ministru al afacerilor străine la acel moment. 

"In climatul actual din Europa, cred ca merită reamintite cuvintele lui Grigore Gafencu, din 1939, de dinaintea inceperii marii conflagratii mondiale. El incercase, prin vizitele sale in diferite capitale, să convinga de importanta unui proiect european. Cele doua pagini de discurs le-am selectat din Cuvântarea pe care el a tinut-o, ca ministru de externe, in sedinta Adunării Deputatilor, din 9 iunie 1939 („O politică vie si intelegătoare")", a mai scris Adrian Năstase.

Citește AICI fragmentul dn Cuvântarea lui Grigore Gafencu selectat de Adrian Năstase

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel