Adrian Năstase: ”Nu vreau să fiu cinic!”. Declarații tranșante ale fostului premier

Viitorul României, seria de dezbateri inițiate de Marea Lojă Națională din România, a cunoscut joi o nouă etapă, transmisă LIVE de DCNews, în care s-a vorbit și despre despre președinția rotativă a Consiliului Europei, deținută acum de România.

”Nu vreau să fiu cinic, dar să-mi dați voie să-l citez pe Churchill, care spunea: După război trăim pe timpul evenimentelor mari si al oamenilor mici”, și-a început discursul Adrian Năstase. ”Cred că suntem într-o situație în care avem nevoie de lideri și că Uniunea Europeană nu mai este cea pe care am cunoscut-o în 2004 și nici în 2007, când am aderat” a continuat el.

În condițiile președinției rotative a Consiliului Europei deținute de România în această perioadă, Adrian Năstase a explicat ce înseamnă această construcție uriașă care este aparatul de lucru al Uniunii Europene:

Uniunea Europeană este un animal foarte complicat. Știți câți funcționari are UE? 56.000! Adică, sunt vreo 32.000 de funcționari la Comisia Europeană, aproape 8.000 la Parlamentul European, sunt câteva mii de traducători și translatori, sunt vreo 2-3.000 la Luxemburg, sunt împărțiți la Bruxelles și la Strasbourg... Deci, este un animal care trebuie să se hrănească în permanență, are nevoie de resurse. Și produce hârtii în permanență. Și produce și un nou limbaj”, a precizat Năstase.

”Orwell ar vorbi despre new-speak, dar sunt termeni pe care îi auziți foarte frecvent: sinergie, reziliență, conectivitate. Sunt tot felul de termeni care intră în acest alfabet pe care Uniunea Europeană îl inventează pentru a susține unele dintre proiecte și unele dintre structurile sale instituționale. În condițiile în care, în ultima vreme, au apărut teme care divid, care separă, în special pe zona de energie, de agricultură, de apărare ne este foarte clar că Europa de acum este o Europă cu geometrie variabilă. În acest fel, ideea centrală a președinției române, coeziunea, are sens. Ideea fiind aceea a coeziunii care trebuie realizată în diferitele domenii” a spus fostul prim ministru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel