Adrian Năstase, la mâna lui Traian Băsescu. Ce i s-ar putea întâmpla

Adrian Năstase este la mâna lui Traian Băsescu, după ce fostul premier a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian.

Președintele ar putea să îi retragă decorația pe care Adrian Năastase a primit-o cu câțiva ani în urmă. "În acest moment, Adrian Năstase se află la mâna lui Traian Băsescu și a unui consiliu format din câteva persoane foarte cunoscute care au decorații din partea statului român și care pot să îi ceară președintelului să îi retragă fostului premier decorația primită", a spus un reporter Romania TV.

Motivul ar fi unul singur. Dat fiind faptul că Adrian Năstase este condamnat la patru ani de închisoare, ar putea aduce un prejudiciu de imagine statului român.

Conform legislaţiei privind sistemul de ordine şi medalii, o persoană decorată de şeful statului îşi poate pierde distincţia în momentul în care este condamnată definitiv la închisoare cu executare.

Traian Băsescu a indus populația în eroare și în trecut când a spus că ar fi putut să îi retragă decorația  lui Adrian Năstase oferită de Ion Iliescu

Președintele putea să-i retragă „Steaua României“ fostului premier, după ce acesta din urmă a fost condamnat la doi ani de închisoare. Traian Băsescu a spus la acel moment că "se mai gândește", scrie Adevarul.

În toamna anului 2002, Ion Iliescu îi agăţa în piept premierului de atunci, Adrian Năstase, Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării“.  Zece ani mai târziu, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii“, fiind acuzat pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale. Într-un alt dosar, Adrian Năstase a mai fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani cu suspendare pentru şantaj, recursul urmând a fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în complet de cinci judecători.

Precedentul Vadim Tudor

Președintele Traian Băsescu, chiar dacă ar dori, din punct de vedere constituțional nu ar putea să-i retragă distincția lui Adrian Năstase. Potrivit Constituției, ”Steaua României” nu-i poate fi retrasă  fostului premier decât de Ion Iliescu, președintele care i-a și decernat această distincție.

De altfel, referitor la acest aspect a mai fost un precedent cu Corneliu Vadim Tudor, când Traian Băsescu a dispus să-i retragă "Steaua României" președintelui PRM. Vadim a dat în judecată Administrația Prezidențială și a câștigat procesul, astfel că președintele PRM a putut să-și păstreze distincția acordată de Ion Iliescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel