Adrian Năstase, două soluții pentru Klaus Iohannis. Precedentul: "experimentul Geoană"

Președintele Klaus Iohannis a propus ca Procurorul General, ca instituție, să facă parte din CSAT. 

Adrian Năstase întreabă pe blogul său dacă este posibilă propunerea președintelui. "Răspunsul este Da sau Nu, în funcție de viitoarea natură juridică a CSAT sau de o eventuală modificare a statului procurorilor", subliniază fostul premier. 

Surpriză pe scena politică. Cine își face PARTID

"În actuala organizare constituțională, CSAT reprezintă "o autoritate a administrației publice centrale de specialitate cu caracter autonom, înființată prin lege organică, prezidată de președinte și supusă controlului parlamentar" (Verginia Vedinas, în "Constituția Romaniei. Comentariu pe articole", C.H. Beck, 2008, coord. Ioan Muraru, Elena Simina Tănăsescu, p.1142). Este evident deci că CSAT reprezintă o parte a executivului – conform Constituției actuale și legii de organizare a CSAT. În condițiile în care statutul procurorilor ar fi de "avocați ai statului" în procese, deci nu de magistrați, procurorul general ar putea face parte dintr-o structură executivă. Având însă statutul de magistrat, în organizarea constituționala actuală, acest lucru nu ar fi posibil", a scris Adrian Năstase. 

Experimentul Geoană, eșuat la CCR

Fostul premier amintește "experimentul Geoană". La sfârșitul anului 2008, guvernul PDL-PNL a adoptat o ordonanță de urgență prin care președintele Senatului (Mircea Geoană) devenea vicepreședinte CSAT. "În felul acesta, președintele unei Camere a Parlamentului devenea membru al autorității controlate de Parlament! Deși ordonanța a fost aprobată în Parlament, ea a fost atacată, de grupul PNL (!), la Curtea Constituțională, între altele pe motiv că încalcă principiul separației puterilor în stat. În final, Mircea Geoană, la mijlocul anului 2009, s-a retras din CSAT, înainte ca CCR să se pronunțe. Decizia Curții, în acele circumstanțe, a fost că legea de adoptare a ordonanței era neconstituțională, ca urmare a încălcării normelor constituționale privitoare la adoptarea ordonanței de urgență", a scris Adrian Năstase. 

Fostul premier spune că sunt două soluții prin care propunerea lui Klaus Iohannis poate deveni realitate: 1. prin viitoarea Constituție se schimbă natura juridică a CSAT, pentru ca includerea unui magistrat în CSAT să nu fie considerată că încalcă principiul separării puterilor în stat; 2. să fie schimbat statutul procurorilor, care să devină parte a Executivului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel