Năstase, detalii despre "pentagonala roșie" și ruperea USL

nastase-ponta-600x376
nastase-ponta-600x376

Fostul premier Adrian Năstase a dezvăluit detalii din istoria subterană a politicii. El speră că nu vom putea spune același lucru despre USL. 

Adrian Năstase amintește că FSN s-a destrămat după ce avusese la alegerile din 1990 un procent de vot de 67%. 

"Spargerea FSN și relația antagonică dintre FSN și FDSN au creat o mare masă de mișcare pentru partidele de dreapta. Chiar dacă FDSN a guvernat în perioada 1992-1996 pe o anumită inerție, a fost o guvernare vulnerabilă. Pentru că FDSN obținuse în 1992 sub 30%, fără redistribuirea din Parlament", scrie fostul premier, pe blogul său. 

El adaugă că "negocierile pe care le-am purtat cu FSN și cu celelalte partide din opoziție nu au condus la nici un rezultat (eu condusesem negocierile). Textul înțelegerii începuse să fie scris, dar ei s-au retras. Era vorba de Corneliu Coposu, de Petre Roman, de Dinu Patriciu. Atunci, alternativa a fost constituirea acelei 'pentagonale roșii'". 

Adrian Năstase explică de ce această formulă a reprezentat un handicap pentru România în plan extern- "Spargerea FSN ne-a dus la un Guvern minoritar, care nu avea forța necesară în Parlament și care a trebuit să recurgă la tot felul de compromisuri pentru a asigura funcționarea sistemului politic. Compromisurile din acea perioadă au fost determinate de slăbiciunile care au urmat spargerii FSN". 

A conchis: "Sper că nu vom spune același lucru după spargerea USL".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel