Adrian Năstase, avertisment dur pentru PSD

Adrian Năstase, prezent în emisiunea Q&A realizată de Alessandra Stoicescu, a tras un semnal de alarmă pentru PSD  în apropierea alegerilor parlamentare din toamnă. Potrivit fostului premier, la alegerile parlamentare, PSD se va afla în jurul scorului de la alegerile locale, respectiv 35 la suta.

"Se încearcă anihilarea PSD prin alipirea sa ca partid slab la PNL, pentru ca Iohannis să guverneze liniștit", a declarat Adrian Năstase în urmă cu câteva zile. Pornind de la această afirmație, fostul premier și prședinte al PSD a declarat că "nu a vrut decât să prezint într-un fel cadrul general, care va fi schimbat în mod categoric la alegerile parlamentare. 

La alegerile locale au existattrei avantaje: alegeri într-un singur tur de scrutin, o prezență scăzută la vot, ceea ce a permis nucleului dur al PSD să marcheze  și în al treilea rând Diaspora nu a fost prezentă la vot. Toate elementele favorizante vor fi modifocate, pentru că în mod clar partidele de dreapta încep să se strângă, să creeze alianțe și vor puncta, încercând să creeze o majoritate după alegeri" a declarat Adrian Năstase la Antena 3.

"De aceea, dacă punem față în față cele două tabere vedem că în zona de stânga figurau înainte PSD, UNPR și ALDE, două partide de lideri, UNPR și ALDE, care au fost atacate puternic în ceea ce privește liderii lor.

PSD riscă să rămână singur

Unul dintre aceste partide a subcombat, s-a topit în PMP, iar celălat este sub un puternic atac la adresa liderului său. În aceste condiții,  ALDE va fi sub o mare presiune, în condițiile în care va trebui să-și apere liderul, nu știm ce se va întâmpla cu Tăriceanu, riscul fiind ca membrii săi să se împrăștie, unii dintre ei revenind în zona PNL.

PSD riscă să rămână singur în această tabăără, în timp ce în zona cealaltă, practic, în afară de PNL se strâng opțiuni pentru USB, acesta fiind un partid de elită, cu mai multe opțiuni de dreapta decât de stânga prin opțiunile individuale ale mebrilor săi. 

De asemenea, PMP, dacă va trebui să aleagă  este mai aproape de PNL, pentru că există acest element de contact al foștilor PDL-iști, care vor încerca să atragă PMP, împreună cu cei din UNPR, care venit pe zona de dreapta.

În aceste condiții, avem pe zona de stânga trei partide cu lideri atacați puternic de către procurorii DNA, trmiși în judecată sau condamnați sau urmăriți penal, vulnerabilitate care va duce și la pierderea  unor voturi. PSD rămâne izolat, iar în partea cealaltă o agrutinare a forțelor care ar putea să creeze o majoritate.

[citeste si]

În aceste condiții, PSD are două variante: o variantă ar fi aceea de a se preda către Iohannis și a forma un guvern de mare coaliție împrreună cu PNL sub umbrela lui Iohannis, sau de a risca să rămână în opoziție, care i-ar crea o mare problemă pentru unii dintre membrii săi.

Ar mai fi o variantă posibilă, respectiv crearea sau încurajarea unui pardid la stânga PSD care să strângă voturile nemulțumiților, să evite alunecare unora dintre  ei spre zona populistă, PMP sau spre altceva, și adunarea acestor voturi spre o majoritate împreună cu alte formule conjucturale, dar este foarte târziu pentru acest lucru", a mai declarat Adrian Năstase. 

Întrebat despre un posibil scor la alegerile din toamnă, Adrian Năstase a declarat că PSD nu va depăși la alegrile din toamnă ceea ce a realizat la alegerile locale. Probabil că rezultatul va fi în jur de 35 la sută, mai curând cu minus, că apar aceste nucleee politice. Un 42-43 la sută cu redistribuiri este mai greu de atins, a mai spus Adrian Năstase. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel