Adrian Mitroi, ASE: Adoptarea euro, cel mai bun proiect de ţară pentru România

Croația va folosi moneda Euro din 2023
Croația va folosi moneda Euro din 2023

Adoptarea monedei europene este cel mai bun proiect de ţară pe care îl poate avea România, având în vedere inabilitatea politicienilor de a face pace suficientă pentru un ciclu politic, susţine Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

AGERPRES: Cât de importantă este pentru România adoptarea monedei europene?

Adrian Mitroi: Eu cred că este cel mai bun proiect de ţară pe care îl putem avea, din următorul motiv: inabilitatea politicienilor, oricât de mult şi-ar dori ei de a mai face pace suficientă pentru un ciclu politic. Ei nu pot sta în echilibru. Tangajul politic se va schimba în mod constant şi noi nu o să avem giroscopul acesta. Giroscopul investiţional va fi şi el afectat. Atunci, singurul proiect înţelept, înţelegând constanta volatilităţii politice, este proiectul acesta independent de avatarurile politice. Toate argumentele pe care le ştiu foarte bine şi toate contraargumentele, nu mai sunt valabile în realitatea de astăzi.

AGERPRES: Sunt voci care spun că adoptarea prea devreme a monedei europene ar putea aduce România în situaţia Greciei. Cum comentaţi?

Adrian Mitroi: Finanţele noastre publice sunt altele. Sunt mult mai solide, avem deficite, transparenţă, sigur nu o să ajungem în situaţia Greciei. Din punctul acesta de vedere avem o altă abordare şi o altă cultură economică, chiar şi la nivel guvernamental. Deficitul nostru de convergenţă nu poate fi închis în perioada necesară pentru noi. Ne va lua prea mult de unii singuri. De acolo importăm disciplina, rigurozitatea absolut necesară, acum când toată lumea fuge de euro şi o consideră o construcţie fragilă. Eu cred că acum este o oportunitate pentru noi acest proiect de ţară. Nu aş sta pe gânduri şi nu am niciun fel de contraargument, că nu suntem pregătiţi, că salariile, că convergenţa, nu cred.

AGERPRES: În ceea ce priveşte piaţa de capital, la sfârşitul lunii septembrie, România a fost inclusă oficial pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă. Ce schimbări vor exista după ce România va fi efectiv recunoscută ca o piaţă emergentă?

Adrian Mitroi: E un pas înainte spre modernizarea şi emanciparea generală a societăţii, aşa cum societatea românească este trei sferturi la euro, aşa suntem în trei sferturi emergentă. Sunt exact nişte date care ţin de 'blase-ul economic' al românului. Românul e blazat, dar nu mai are la momentul acesta vigoarea, forţa, ambiţia antreprenorială. Exact la fel se întâmplă şi cu riscul pe bursă, dar oricum, paradigma bursieră mondială se schimbă. Este altceva acolo, bursele trebuie să se reinventeze. Eu cred că bursa nu are cum să fie mai avansată decât este societatea românească, care este o societate foarte blazată economic.

AGERPRES: Listările companiilor de stat sunt o soluţie pentru dezvoltarea pieţei autohtone de capital?

Adrian Mitroi: Piaţa de capital pune preţul riscului şi alocă riscul acolo unde în mod normal băncile nu ar aloca acel capital. Asta face piaţa de capital. Listarea are doar avantajul că măreşte valoarea participaţiei statului, cu ce rămâne. Probabil că o să fie mai multă lichiditate. O bursă trage înainte atunci când pune preţul pe risc. Preţul pe risc înseamnă atunci când ai o propunere antreprenorială care trebuie să fie verificată de opiniile democratice ale capitaliştilor.

AGERPRES: Consideraţi eficientă listarea duală a companiilor de stat? Mă refer în special la listarea şi pe o bursă externă.

Adrian Mitroi: Am trecut de faza aceasta. Nu mai este niciun motiv (să listezi şi pe o bursă externă n.r.). Acum 10-15 ani ne dădeam pe spate cu chestia asta. Nici vorbă. Pot să vină direct să cumpere (investitorii n.r.). Au toate instrumentele moderne, au legislaţie europeană, au tot ceea ce trebuie. Unde să le mai listezi?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel