EXCLUSIV  Adrian Grecu, APMGR: medicamentele din România au aceeași calitate ca în toate țări europene

Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a demontat, la Interviurile DC MEDICAL și DC NEWS, un mit legat de calitatea medicamentelor făcute în sau pentru România. „Au aceeași calitate ca în toate țările europene”, a subliniat invitatul, care a explicat apoi ce este efectul psihologic negativ nocebo și cum se manifestă el.

Invitat în emisiunea Interviurile DC MEDICAL și DC NEWS, Adrian Grecu, președintele APMGR, a vorbit despre calitatea medicamentelor generice și originale, arătând că, în realitate, diferența este doar la preț, justificată fiind prin prisma investițiilor, mai mari în cazul medicamentelor originale.

Un mit fără nicio susținere

Dincolo de asta, invitatul a explicat că există un mit, anume acela că medicamentele produse pentru România ar avea o calitate mai slabă față de cele produse pentru sau în alte țări europene, care este total nefondat. „Teoria" a fost transferată, de fapt, în sfera medicamentelor, în urma mai multor cazuri legate de dublul standard de calitate al produselor alimentare din țările europene, care arătau că în țări precum România ajung produse de o calitate inferioară, a explicat Agrian Grecu. Dar așa ceva, în industria farcameutică, nu este posibil, a arătat invitatul.

„Suntem parte din Uniunea Europeană și orice medicament aprobat în Europa, este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Înainte să ajungă la noi, este aprobat de ceea ce se numește «aprobare centralizată». După aceea, dosarul respectiv, de la Agenția Europeană ajunge la Agenția Națională a Medicamentului din România. Deci, ambele insituții validează faptul că acea companie are procese bine puse la punct, un control de calitate și că produsul este identic - mă refer în general la medicamente, la medicamente generice, la industria de medicamente generice - că respectă aceleași standarde, aceleași procese de fabricație. Medicamentul e testat, are aceeași eficiență, aceeași eficacitate, efecte adverse. Deci nu este absolut niciun dubiu că medicamentul este identic cu cel original, în materie de eficacitate și efecte adverse", a spus Adrian Grecu în cadrul emisiunii.

De ce pot fi efecte diferite la același medicament

Președintele APMGR a arătat, însă, că pot exista diferențe în ceea ce privește efectul unor medicamente asupra diferitelor categorii de pacienți, diferențe care țin de aspecte fiziologice și psihologice. „Trebuie să avem în vedere că nu toate medicamentele funcționează la fel asupra tuturor pacienților. Pot fi modele de răspuns diferite. De exemplu, o temă comună, este - dacă vorbim de substanțe chimice - că de exemplu la o durere de cap, la unii oameni funcționează acidul acetilsalicilic, la altcineva e bun ibuprofenul, iar la altcineva - paracetamolul - și celelalte nu sunt bune. Deci, orice medicament are acțiune diferită asupra diverselor persoane", a menționat el.

De altfel, el a mai arătat că, referitor la efectul pe care un medicament poate sau nu să îl aibă asupra organismului, un important rol îl are aspectul psihologic.

Efectul placebo, vs. efectul negativ psihologic nocebo

„Așa cum există efectul de placebo - când iei ceva, dar nu e nimic acolo - și totuși are efect, există și efectul negativ de nocebo. Adică, în momentul în care ai folosit un medicament - să zicem original - de-a lungul timpului și apoi ai trecut pe unul generic, mental să ai sentimentul că medicamentul nu funcționează la fel, dar asta să nu fie o realitate. Sunt multe aspecte și psihologice, dar și legate de produs, care trebuie luate în considerare. Dar, altfel, nu există niciun dubiu, medicamentele sunt produse la aceleași standarde și în aceleași condiții de fabricație", a conchis el.

Un argument solid în demontarea acestui mit este și faptul că se practică exportul paralel de medicamente din România, către alte țări europene și nu numai. Argumentația, integral în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel