Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de procurorii DNA

Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de procurorii DNA / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de procurorii DNA / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Chesnoiu, fostul ministrul Agriculturii, a fost trimis în judecată.

Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și instigare la accesul unor informații confidențiale. Chenoiu va trebuie de acum înainte să demonteze aceste acuzații în instanță pentru că procurorii DNA susțin că el este responsabil de aceste infracțiuni.

Totul în contextul în care, în momentul în care era ministru al Agriculturii, Adrian Chenoiu și-ar fi folosit influența asupra unui membru din comisia de concursuri din cadrul instituției în așa fel încât listele să ajungă la anumite persoane apropiate de el.

Chesnoiu nu e singurul acuzat. Iată lista completă

"RĂDUCAN ANDREI-CRISTIAN, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni),

SANDU AUREL, fost șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

COROBEA MIHAI-COSMIN, fost funcționar public în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

Persoană fizică,la data faptei administrator al unei societăți comerciale și candidat la unul dintre concursurile organizate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

Toți cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite", a transmis DNA atunci când l-a inculpat în mod oficial pe fostul ministru Adrian Chesnoiu de abuz în serviciu şi instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt publice.

Ce arată probele

"În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:         

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatulChesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui inculpatuluiRăducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, printre care Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin și persoana fizică precizată mai sus. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise,aceasta din urmă ar fi fost respinsă la proba interviului.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Celor cinci inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019", a mai transmis DNA. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel