Adrian Câciu: Nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut deconturi către furnizori

Adrian Câciu: Nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut deconturi către furnizori / Foto: Facebook Adrian Câciu
Adrian Câciu: Nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut deconturi către furnizori / Foto: Facebook Adrian Câciu

Am prins în bugetele Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii bani pentru compensarea, în sensul de decontare a facturilor furnizorilor, dar nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi sau dacă s-au depus deconturi, a declarat, joi, la Palatul Parlamentului, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

'Ne preocupă să salvăm oamenii şi economia. Am prins în bugetele Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii bani pentru compensarea în sensul de decontare a facturilor furnizorilor. Până acum nu s-a decontat un leu. Nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi sau dacă s-au depus deconturi. Eu pot să mă informez şi data viitoare să vă spun. Ce a ţinut de ministrul Finanţelor sau de Parlament, de politica fiscal-bugetară, să avem aceşti bani pentru a putea banii în bugete am făcut. Banii sunt acolo', a spus oficialul.

'Schema de plafonare, finanţată de furnizori până acum. Nu s-a făcut nicio plată'

Marţi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a afirmat, într-o conferinţă de specialitate, că furnizorii de energie nu au primit până acum niciun ban de la stat pentru compensarea facturilor, iar toată schema de sprijin este finanţată din noiembrie până acum de către companii.

'Din înţelegerea noastră, se doreşte un număr cât mai mare de beneficiari ai acestei scheme, urmând să fie exceptaţi doar agenţii economici mari, care intră sub incidenţa unor scheme de ajutor de stat şi alte tipuri de facilităţi. (...) Până în momentul de faţă nu s-a făcut nicio plată către furnizori, iar această schemă de la 1 noiembrie este finanţată în totalitate de furnizori', a arătat Dărăban, în conferinţa 'Criza energetică - soluţii la problemele momentului', organizată de DC News.

Citește aici EXCLUSIV  Dărăban, ACUE: Schema de plafonare, finanţată de furnizori până acum. Nu s-a făcut nicio plată / Ministerul Energiei, prima reacţie. Când vin banii

Întrebat în aceeaşi conferinţă de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.

'Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional'

'Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni... Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată pe situaţiile de plată care sunt întocmite conform legii', a subliniat Popescu.

În replică, Dărăban a arătat că decontarea trebuie făcută independent de situaţiile punctuale.

Citește și EXCLUSIV  Daniela Dărăban (ACUE): Ce se află "în spatele" unei facturi. De ce au crescut prețurile / video

Vezi și EXCLUSIV  Criza energetică - soluții la problemele momentului. Dezbatere cu lideri din domenii-cheie / video

Ministrul Finanţelor participă, joi, la lansarea celor patru programe guvernamentale pe care instituţia urmează să le implementeze în anul 2022, eveniment organizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Cele patru programe - IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct şi Innovation - sunt menite să susţină obiectivele asumate prin Programul de Guvernare 2021-2024, în vederea finanţării economiei şi facilitarea creditării pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, în parteneriat cu sistemul bancar şi cu formele asociative ale IMM-urilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel