Adrian Câciu, mesaj dur către guvernanţi: Epoca în care puteau minți cu nerușinare s-a încheiat

Adrian Câciu
Adrian Câciu

Economistul Adrian Câciu transmite "câteva cifre, de weekend, poate înțeleg și unii că epoca în care puteau minți cu nerușinare despre alții s-a încheiat".

"Câteva cifre, de weekend, poate înțeleg și unii că epoca în care puteau minți cu nerușinare despre alții s-a încheiat. Toată lumea, dar absolut toată lumea care ȘTIE ECONOMIE, este de acord că: Deficitul de cont curent a crescut de la 4,22% din PIB la 4,8% din PIB, ajungând la 10,478 miliarde euro la finalul anului 2019.

Inflația a continuat să crească și în luna ianuarie cu 0,4%, inregistrându-se o tendință de încetinitre a creșterii pe seama ieftinirii preturilor la combustibili, ieftinire care a avut un impact de 2,1% în indicelpe preturilor de consum pe luna ianurie. Scaderea ratei anuale a inflatiei se datorează lunilor septembrie și octombrie 2019, când a coborât până la nivelul de 3,4%.

Dobânzile la titlurile de stat au revenit la nivelul din septembrie 2019, după ce au fost urcate în urma unor declaratii fără discernâmânt dar si a unor imprumuturi suplimentare de 4 miliarde euro în ultimele două luni ale anului 2019", transmite Adrian Câciu prin intermediul paginii sale de Facebook.

"Deficitul bugetar este în creștere"

"Veniturile bugetare pe ultimele două luni ale anului 2019 au fost cu 2,7 miliarde lei mai mici decât în perioada similara din anul 2018 și cu 4,6 miliarde lei mai mici decât prima programare facuta in rectificarea din noiembrie 2019. Execuția bugetară pe luna ianuarie nu a apărut oficial, actualul ministru spune ca a incasat mai mult decat ce a programat, nu exista publicata pe site-ul MFP programarea veniturilor si cheltuielilor pentru anul 2020 (desi trebuia publicata in 30 de zile de la adoptarea legii bugetului - transparență, ioc!), astfel că nu stim daca si aceste declaratii sunt simple păcăleli.

Avem totusi un indicator care ne spune că veniturile bugetare ar trebui să fie cu 3,9 miliarde lei mai mari decat în ianuarie 2019 (având în vedere creșterea medie lunara an la an înregistrată în anul 2019). Astfel că veniturile bugetare aferente lunii ianuarie 2020 trebuie să fie de cel puțin 29,7 miliarde lei. Dacă sunt mai putin, e motiv de rușine maximă.

Deficitul bugetar este în creștere și este și contestat de Comisia Europeană și Consiliul Fiscal care spun ca si acest nivel în creștere este subestimat. Pilonul II de pensii este subfinațat si sunt "nationalizate" sume în valoare de 1,8 miliarde euro pe anul 2020, prin păstrarea contributiei la nivelul de 3,75%. Adică banii dumneavăoastră nu ajung în conturile dumneavoastră!", se arată în mesajul lui Adrian Câciu.

"Greșeli de politică publică"

"Acestea nu sunt lucruri extraordinare, acestea sunt greșeli de politică publica si de politica fiscal -bugetară care vor fi resimțite de fiecare român! Da, fac parte din "realizările" mărețe ale unora.

Remeber this:

Alocatiile nu se platesc dublate.

Pensiile nu cresc cu 40%.

Investițiile sunt în pericol de a fi sacrificate pentru mize electorale", transmite Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel