Adrian Câciu, FULMINANT la adresa lui Cîțu: Nici sa îți faci statuie singur nu e cazul, zău așa

Economistul Adrian Câciu a reacționat după ce Florin Cîțu a declarat că valoarea investiţiilor înregistrate în România în primele nouă luni ale anului este de 30 de miliarde de lei.

"Cercul vicios al consumului guvernamental producător de deficit comercial. 30 de miliarde lei s-au dus în ceea ce numim investiții deși este destul de incorectă afirmația atâta timp cât în calcul se iau și cheltuielile decontate în cadrul proiectelor cu finanțare nerambursabila unde nu toate sumele se duc pe investiții (unele sunt cheltuieli cu salarii, altele cheltuieli cu bunuri și servicii necesare proiectului și o parte cheltuieli efective de investiții, din care mare parte cu bunuri intermediare importate, iar nu în ultimul rând 19% este TVA).

La fel și la cheltuielile de capital, 19% e TVA. Dar toți spun ca e investiție. Ok, trecem peste, ați înțeles la ce mă refer. Ei bine, în lipsa capacității interne de furnizare a bunurilor intermediare, accelerarea cheltuielilor de investiții presează pe...deficitul comercial pe care îl adâncesc.

"Nu este cazul să ne lăudăm"

Lucrurile sunt legate între ele, dar ce vreau sa spun? Că nu e cazul sa ne lăudam cu "investiții" istorice care generează deficite gemene, deficit public, respectiv de cont curent. Este bine sa facem investiții publice dar la fel de important este sa stimulam economia de producție iar acest lucru nu trebuie sa se întâmple cu emfaza și tam-tam pentru ca, în România, la acest moment, orice dop pui într-o parte naște gaură în altă parte.O abordare mai echilibrată ar fi de dorit. Ocazie cu care amintesc un alt caz: Ministrul de finanțe a spus ca a stimulat economia cu banii dați pentru combaterea Covid-19. Păi dacă banii s-au dus pe importuri de echipamente si medicamente, care economie a fost stimulată? În fapt am exportat resursele publice. Nu zic ca nu trebuiau făcute aceste cheltuieli. Erau necesare. Dar nici sa îți faci statuie singur nu e cazul, zău așa.", a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.

Cercul vicios al consumului guvernamental producator de deficit comercial. 30 de miliarde lei s-au dus în ceea ce numim...

Publicată de Adrian Câciu pe Luni, 12 octombrie 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel