Adrian Câciu: Dacă statul era o companie, era deja în FALIMENT

Economistul Adrian Câciu trage un semnal de alarmă cu privire la împrumuturile contractate în ultimele şase luni de România şi spune că falimentul este iminent. 

"Resetarea statului începe cu falimentul său? Datoria publică a explodat ajungând la 40% din PIB!!!

Nu există nici o scuză economică în nici o teorie economică și în nici un fel de practică economică să te împrumuți la nesfârșit în timp ce renunti la veniturile fiscale. Dacă era o companie, aceasta era deja în faliment.

Așa, cineva a venit ca un fel de geambaș la stat și pe de o parte renunţă la a încasa arieratele pe care statul le are de încasat, pe de altă parte nu încasează veniturile curente, nu diminuează evaziunea fiscală (peste 6 mld euro pe primele 4 luni jumatate), nu colectează TVA, măreste gap-ul de TVA plătind TVA fără control (ştiind că cea mai mare evaziune o avem la TVA), iar pe de altă parte asigură cheltuielile statului pe datorie, fără să facă nici restructurarea lor şi nici realocarea sumelor supradimensionate disponibile prinse in buget.", a scris Adrian Câciu pe Facebook. 

"Cum poţi să rişti ţara?"

"În şase luni jumătate, cineva care ocupă temporar un portofoliu de finanțe a facut împrumuturi de 74,4 miliarde lei(cu tot cu împrumutul de azi). Echivalentul unui necesar de finantare pe un an întreg din cei anteriori. Fiecare leu imprumutat este purtător de dobândă. Dobândă care adaugă la cost. Circa 3,34 miliarde/an este doar dobânda aferentă acestor împrumuturi. Dobândă și capital pe care le vor plati copiii nostri.

Pentru că cineva s-a imprumutat în numele lor fără să ţină seama de nici o regulă de prudență economico-financiară. E ca la poker. E all-in. Și măcar dacă ar fi făcut-o cu folos. Toate aceste împrumuturi nu au ca finalitate decat externalizare de bani de la stat la privat, fără să rămână nimic în urmă: o autostradă, un spital etc.

Măcar daca banii ar fi ajuns la cetăţeni să poată avea o viaţă decentă. Asa, pensii nu, pensie minima nu, alocaţii nu, stimulente pentru angajaţii din privat, nu, salariul minim de tot râsul... Pe ce se risipesc banii? Cât din banii imprumutaţi pleacă în străinătate prin intermediul suveicilor economice? Şi de ce împrumutăm ca să risipim?

74,4 miliarde lei. Pensia românilor pe un an! Împrumutată în şase luni jumătate. E grav!

Nu e grav! E strigator la cer, e calea sigură spre faliment. Inclusiv Consiliul Fiscal spune chestiunea asta. 7% din PIB. Pe datorie! Asta nu e economie. Este un dezechilibru macroeconomic istoric negativ. Este un record de coșmar!

O greseala fundamentaă care pune în genunchi bugetul de stat şi generaţiile viitoare.

Ştiţi secretul? Dacă statul nu va putea returna imprumuturile, creditorii îi vor executa resursele: gaz, petrol, minereuri, pământ.

Cum poţi să rişti ţara şi resursele ei în aşa hal?", a mai scris acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel