Adevărul despre proiectul de lege privind Casa Regală. 'Atac indecent la adresa familiei regale'

Profesorul Alexandru Muraru a reacționat după ce Marilena Rotaru a atacat-o pe Principesa Margareta pentru întrevederea cu Liviu Dragnea.

"Am citit cu surprindere și cu mâhnire câteva reacții legate de știrea privind o lege specială privind statutul Casei Regale, precum și așa zisa „scrisoare-deschisă" a doamnei Marilena Rotaru adresată Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române. Dincolo de faptul că un mesaj de o asemenea duritate nu poate fi astfel redactat și transmis într-o asemenea manieră, în public, acesta surprinde printr-o serie de inexactități, distorsionări ale adevărului, exagerări, dar și prin foarte multă lipsă de cunoștință a subiectului în cauză.

[citeste si]

Acest subiect privind un cadru legal pentru casa regală s-a născut de fapt încă de la sfârșitul anilor 90, din nenumăratele discuții legate atunci de vizitele interne și externe ale MS Regelui Mihai și ale familiei regale, care trebuiau susținute, asumate și sprijinite de statul român. Cum se putea face acest lucru? În nenumărate cazuri, acest sprijin a fost informal, fără un cadru legal precis. Iar în anii 2000, o instituție unică în statele candidate la aderarea la NATO și UE – Biroul Reprezentantului Special al Guvernului – a dat plusvaloare efortului colosal al familiei regale de a pune pe harta lumii România, un succes incontestabil prea puțin înțeles și folosit ca exemplu de bună practică.

Din nefericire, Dna Rotaru nu cunoaște contextul politic și instituțional în care această idee a luat naștere. Au existat în ultimele luni numeroase discuții la nivelul principalelor instituții ale statului român, la nivelul casei regale, între familia regală și liderii partidelor parlamentare, personalități ale societății civile, privind oportunitatea unui asemenea subiect. O continuare a eforturilor familiei regale de a se implica și mai mult și mai activ în nenumărate proiecte sociale, economice, culturale. Un potențial important de recunoaștere internă și externă, un pas mare înainte pentru societatea românească.

Când România are un Executiv tehnocrat, un președinte ales democratic de altă culoare politică decât majoritatea parlamentară și un legislativ cu grupuri parlamentare diverse, de ideologii liberale, social-democrate sau populare și când toate aceste forțe susțin acest proiect de instituționalizare a casei regale, înseamnă că elitele politice nu mai pot nega rolul casei regale sau valoarea inestimabilă a acesteia.

Când statul român pregătește o lege specială prin care să recunoască oficial casa regală, acest lucru nu poate fi privit decât în beneficiul regalității și al patrimoniului său incomensurabil. Dacă toate partidele politice privesc cu deschidere și sprijină acest proiect, nu înseamnă oare că acesta se bucură de legitimitate? Cetățenii își exprimă opțiunile politice prin reprezentanții pe care îi trimit în parlament, iar partidele sunt expresia voinței lor politice, însumează capitalul lor politic, de delegare a reprezentativității.

Este România mai democratică, mai predictivă, mai liberă și mai reprezentată dacă nu are o casă regală al cărei statut să fie consfințit votat printr-o lege specială?

O lege pentru Casa Regală nu împiedică prin absolut nimic aspirațiile monarhiste ale societății românești. Acest proiect de lege va ocroti casa regală de cei care ar încerca uneori să-i știrbească statutul, să-i nege meritele și să îi nege utilitatea sau implicarea în viața statului. 

Dna. Rotaru nu este probabil la curent cu declarațiile de ieri ale prim-ministrului Dacian Cioloș care, din câte cunosc, nu este nici membru al PSD, nu a luat parte nici la mineriade, nu a blocat nici accesul Regelui în anii 90 și nici nu a fost decorat de casa regală: „Noi lucrăm deja cu Casa Regală, de mai multe săptămâni, în urma unor idei şi propuneri care au venit din partea dânșilor, lucrăm la o astfel de propunere. (...)Urmează să discutăm detaliile. Dar a existat această solicitare şi din partea Casei Regale de a stabili un cadru juridic legal care să delimiteze foarte clar şi precis rolul şi contribuția pe care Casa Regală poate să o aibă în societatea românească. Vom veni cu câteva idei, cu câteva propuneri şi, sigur, propunerea va fi supusă dezbaterii parlamentare."

NU este proiectul PSD

Așadar, acest proiect de lege NU este asumat de un partid politic, nu este concepția PSD sau a unei alte formațiuni. Este un proiect care aparține casei regale, în exclusivitate și pe care îl vor sprijini atât puterea Executivă, cât și cea Legislativă. Discuțiile cu actorii politici în orice democrație sunt nu numai firești, dar și necesare.

Scrisoarea deschisă a doamnei Rotaru este o probă de atac indecent la adresa familiei regale. Nu un atac de tip nou. O cărămidă aruncată spre Palatul Elisabeta din partea acelorași oameni, acelorași „susținători", acelorași „monarhiști", vajnici luptători pentru progresul casei regale și pentru restaurație. Ei au făcut de multe ori la fel de mult rău ca cei care au văzut în casa regală o uzurpare a democrației originale românești din anii 90 și a republicii", a scris Alexandru Muraru în Revista Timpul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel