Urmărește emisiunea live


Adevărul despre PEPENE. Este o bombă alimentară? Nutriționistul Laura Ene dă cărțile pe față

Pexels
Pexels

Nutriționista Laura Ene a vorbit despre fructe și când ar trebui consumate. 

Nutriționista Laura Ene a vorbit despre modul corect și sănătos în care fructele pot fi consumate în timpul verii, mai ales de persoanele cu probleme de nutriție sau diabet.

„Niciodată după ora 18, pentru că am spus-o de multe ori, fructele au foarte mult zahăr și zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime și în felul acesta, de la excesul de fructe pe perioada verii, poate să apară steatoza hepatică și poate să se dezechilibreze spre diabet, la fel cum anumiți oameni se pot îngrășa, mai ales dacă consumă fructe seara. 

Poate că un fruct ar fi suficient. Un fruct înseamnă cât încape într-un bol, pentru o persoană care nu are probleme cu glicemia, care nu are probleme cu greutatea, nu e nicio problemă să mănânce pe seară, să se răcorească cu o felie de pepene sau un bol de cireșe sau de caise. Însă excesul de fructe și păstrarea fructelor ca o cină ușoară pentru masa de seară nu e deloc rezonabil”, a declarat Laura Ene la Digi24. 

Fructele dulci se consumă în porții de 100 de grame

Întrebată de gazda emisiunii dacă pepenele este o variantă rezonabilă pentru persoanele cu diabet, nutriționista a declarat că pepenele este o alegere bună, însă cu anumite condiții. 

„Pot mânca și pepene, pot mânca și struguri, pot mânca și banane. Foarte mulți diabetici fug de banane, dar când se întâlnesc cu merele, le consumă cu kilogramele. Fiecare fruct are o concentrație de zahăr. Există fructe foarte dulci, cum sunt bananele, perele, strugurii și mango, acestea au în jur de 20% zaharuri și ar trebui consumate pe porție, aproximativ 100 sau 125 de grame. Există fructe cu 10% - 12% zahăr, mere, citrice, cele de sezon, caise, cireșe, nectarine, piersici, foarte bune de altfel, dar se consumă undeva la 200 - 250 de grame pe porție și când vine vorba de fructele acelea mai puțin dulci, aici putem număra orice tip de pepene, și pepene roșu, și pepene galben, care au 5% zaharuri, pentru că sunt foarte apoase, putem să consumăm în jur de 300 de grame pe porție. Două porții pe zi ar trebui să fie suficiente. Restul până la 5 porții, despre care știm cu toții că ar trebui să consumăm de fructe și legume ar trebui să fie reprezentate de legume, pentru că ele au un beneficiu suplimentar de fibre, de vitamine și de minerale și nu vin la pachet cu atât de mult zahăr precum vin fructele”, a mai spus aceasta. 

Pepenele, o masă răcoritoare de prânz

„Putem mânca într-o zi toridă, la masa de prânz chiar și 2 felii de pepene în locul mesei și poate să fie o variantă rezonabilă. Depinde de gradul de coacere, cu cât un fruct este mai copt, cu atât are mai mult zahăr, dar undeva 300 de grame porția este varianta rezonabilă”, a completat nutriționista pe marginea subiectului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel