EXCLUSIV  Adela Cojan, CNAS: furnizorii de servicii medicale suportă cheltuieli suplimentare, în pandemie

Spital
Spital

Prof. Adela Cojan, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a vorbit despre cheltuielile suplimentare pe care furnizorii de servicii medicale au trebuit să le suporte în perioada pandemiei, dar şi despre schimbările înregistrate în secţiile UPU în ultima perioadă. 

În timp ce clinicile de stat au primit finanțare la nivelul cheltuielilor, furnizorii privați de servicii de sănătate au rămas la același tarif de decontare. Costurile acestora au crescut în pandemie, pentru plata echipamentelor de protecție, a dezinfecțanților, a transportului în condiții de distanțare socială, ca și a cheltuielilor cu personalul, în condițiile în care au fost impuse ture suplimentare, față de contract.

"Cheltuielile suplimentare, într-adevăr, au trebuit suportate de unii furnizori de servicii medicale, însă pentru perioada de urgenţă şi pentru cea de alertă am fost atenţi la modificarea unor reglementări interne ale sistemului de asigurări sociale de sănătate, astfel încât indiferent de indicatorii realizaţi, să facem plata la nivelul valorii contractului pe care l-am avut încheiat la începutul anului cu aceşti furnizori de servicii medicale. Prin urmare, depunem eforturi suplimentare ca toţi furnizorii să încerce să acopere pierderile din acest tarif pe caz ponderat", a declarat dr. Adela Cojan, preşedintele CNAS, în cadrul evenimentului "Cum va arăta "noua normalitate" în sistemul sanitar, dezbatere DCNews", organizat de DC MEDIA GROUP. 

Diferenţe resimţite la UPU

"Vreau să felicit tot corpul medical care a stat în prima linie pentru lupta cu virusul. Mi se pare că această perioadă a menţinut lucruri pe care aş vrea să le implementez printr-o aşa zisă reformă a sistemului de sănătate, dar care iată au venit forţat de pandemie. Mi se pare că s-a dezvoltat mult sentimentul de solidaritate la nivelul întregului corp medical românesc. La nivelul spitalelor, într-adevăr, s-a redus adresabilitatea. Noi, ca finanţator, ne gândim dacă aceasta este, cu adevărat, adresabilitatea la asistenţa medicală spitalicească. Pentru că înainte de pandemie se cvadruplaseră cererile din UPU ale spitalelor clinice, şi erau statistici care ne arătau că 40 la sută dintre ele nu erau justificate. Dezideratul instituţiei pe care o conduc este acela ca în continuare să fie prudenţă, prevenţie şi vigilenţă, pentru că virusul este în continuare printre noi. ", a mai spus Adela Cojan în exclusivitate la DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel