ACUZAȚII GRAVE Elena Udrea: Guvernul deturnează fonduri europene

Candidatul PMP, Elena Udrea, spune că va informa instituţiile europene cu privire la modul în care sunt ”deturnate” fondurile europene de către Guvernul Ponta şi că va sesiza Parchetul pentru a verifica modul în care s-a realizat o licitaţie privind achiziţionarea unor pachete de alimente.

Udrea a spus marţi, într-o conferinţă de presă, că semnalează "o deturnare de fonduri europene de aproximativ 100 de milioane de euro" pentru achiziţionarea a 6,6 milioane de pachete de alimente pentru persoane defavorizate.

"Vreau să vă semnalez un caz concret absolut incredibil care se întâmplă în aceste zile, o deturnare de fonduri europene de aproximativ 100 de milioane de euro. Pe 20 septembrie, în sistemul electronic de achiziţii publice a apărut un anunţ de licitaţie privind achiziţionarea a 6,6 milioane de pachete de alimente pentru persoane defavorizate. În situaţia lui 2014, Victor Ponta a aşteptat campania electorală pentru a achiziţiona aceste alimente şi a le distribui exact în timpul acestei campanii electorale", a spus Udrea.

Ea a arătat că banii pentru aceste pachete sunt plătiţi din fonduri pentru ajutor european, că pachetele urmează să aibă 18 kilograme şi conţin făină, mălai, zahăr, ulei, paste făinoase şi conserve de carne şi că vor fi distribuite în ziua votului.

"Cam aşa cumpără voturile PSD de fiecare dată, de data aceasta o face pe bani europeni", a spus Elena Udrea, menţionând că licitaţia pentru achiziţionarea acestor pachete de alimente s-a făcut cu încălcarea legislaţiei şi că Victor Ponta "se foloseşte de fondurile europene pentru a mitui electoratul şi a câştiga voturi".

Citește și: Elena Udrea, primul lucru pe care-l va face după ce va ajunge președinte: Îl schimb pe Victor Ponta

Udrea a spus că în calitatea sa de preşedinte al PMP şi de candidat la Preşedinţie va iniţia două acţiuni în acest caz.

"Voi face o informare instituţiilor de la Bruxelles cu privire la modul în care sunt deturnate şi folosite electoral fondurile trimise de la UE de Guvernul Ponta şi voi face o sesizare la Parchet pentru a verifica modalitatea în care decurge această licitaţie, este evident că ea nu respectă prevederile legale", a declarat aceasta.

Ministerul Fondurilor Europene îi răspunde Elenei Udrea

Ministerul lui Eugen Teodorovici transmite, marți seară, într-un comunicat de presă remis redacției noastre, că "ministerul Fondurilor Europene derulează în prezent procedura de achiziţie a alimentelor destinate persoanelor defavorizate. Ajutoarele pentru aceste persoane vor fi achiziţionate din fonduri special alocate de UE din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), pe care ţara noastră le atrage prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Ministerul Fondurilor Europene a lansat procedura de achiziţie pentru asistenţa materială acordată persoanelor defavorizate, mai precis pentru distribuirea de alimente. Conform documentaţiei de atribuire sunt cumpărate peste 6,6 milioane de pachete care vor fi distribuite unui număr de 3,3 milioane de persoane.

Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate a fost transmis oficial Comisiei Europene la mijlocul lunii septembrie a.c. Ministerul Fondurilor Europene estimează că programul va fi aprobat în anul 2014, ceea ce înseamnă că programul trebuie implementat pentru a fi asigurată angajarea sumelor aferente anului 2014 şi a prefinanţării aferente. Valoarea fondurilor UE alocate pentru anul 2014 este de peste 108 milioane de euro.

Licitaţia organizată aplicată respectă în totalitate prevederile legislaţiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice, care transpune prevederile Directivelor europene în materie. Procedura aplicată este licitaţia restrânsă accelerată, reglementată de OUG 34/2006 - articolul 83, alineat 3, respectiv de Directiva CE nr. 18/2004, la articolul 38, paragraful 8.

Ministerul Fondurilor Europene a asigurat o transparenţă sporită a derulării acestei licitaţii prin publicarea documentaţiei atât în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), cât şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În plus, procedura se desfăşoară integral on-line, prin mijloace electronice, fapt care exclude orice intervenţie umană asupra documentelor depuse de operatorii economici.

Fondurile UE alocate României nu sunt folosite în scop electoral, iar orice afirmaţii referitoare la deturnarea acestora reprezintă doar dezinformări şi manipulări cu caracter electoral.

Doamna Udrea ar trebui să ştie foarte bine mecanismul alocării şi utilizării fondurilor europene. În caz contrar, dacă are nelămuriri, o invit să adreseze întrebări colegilor mei: în spiritul transparenţei şi al dialogului deschis, Ministerul Fondurilor Europene răspunde tuturor!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel