Ședința plenului Camerei Deputaţilor, suspendată. Reacții dure din PSD și PNL

Deputații PNL și PSD aruncă vina unii pe alții, după ce ședința plenului Camerei Deputaților a fost suspendată marți din lipsă de cvorum, ducând astfel la amânarea votului final pe proiectele de lege aflate pe ordinea de zi. 

În plenul de marți urmau să fie supuse votului moțiunea simplă pe justiție și o serie de proiecte de lege precum cel privind conversia creditelor în franci elvețieni.

Deputații PNL au anunțat marți dimineață că nu vor participa la dezbaterile și la votul pe moțiunea simplă depusă de PSD.

Eugen Nicolăescu acuză nesimţirea PSD faţă de cetăţeni

Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat că lipsa votului final pe proiectele de lege aflate marţi pe ordinea de zi este cauzată de 'nesimţirea PSD faţă de cetăţeni', precizând că a protestat în Biroul permanent legat de suspendarea şedinţei de plen.

'Am protestat la Biroul permanent de acum câteva minute la modul cel mai energic cu putinţă de abuzul pe care majoritatea parlamentară PSD - ALDE l-a făcut astăzi. Ştiţi foarte bine că dimineaţă la 10,30 de la tribuna Camerei Deputaţilor am anunţat că grupul nostru parlamentar nu va participa la dezbaterea moţiunii între orele 14,30 şi 15,30, urmând ca la 15,30 să ne întoarcem în sală pentru votul final. Din păcate, cei de la PSD şi ALDE au utilizat absenţa noastră din sală în această perioadă ştiind că nu o să fim prezenţi şi au suspendat şedinţa de vot final. Eu cred că este un abuz nepermis, este o bătaie de joc la adresa oamenilor care aşteaptă ca legile care erau pe ordinea de zi astăzi să fie votate. În consecinţă, astăzi spun un singur lucru, dacă astăzi nu sunt voturi finale cauza principală este nesimţirea PSD faţă de cetăţeni', a spus Nicolăescu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, liberalii urmau să revină în sala de plen la ora 15,30 şi ca urmare ar fi fost cvorum. 'Votul final era programat la 15,30, la 15,10 PSD a suspendat şedinţa. (...) Săptămâna viitoare se va relua votul pe toate aceste proiecte şi se vor vota dacă PSD va dori să vină la serviciu şi să le pună pe ordinea de zi. Noi vom participa cât timp va lucra Parlamentul, vom fi prezenţi să asigurăm şi cvorumul, dar şi prezenţa noastră de vot politic pe actele normative', a încheiat Nicolăescu. 

Reacție de la vârful PSD: PNL a boicotat votul la moţiunea simplă pe Justiţie

În schimb, liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a acuzat PNL că a ales că boicoteze marţi votul la moţiunea simplă pe Justiţie şi, din această cauză, deputaţii liberali au lipsit şi de la şedinţa de plen unde urmau să primească vot final proiecte de lege importante precum cel privind conversia creditelor din franci elveţieni sau declararea zilei de 1 iunie ca zi nelucrătoare.

'S-a suspendat şedinţa de astăzi din lipsă de cvorum pentru că PNL a ales să boicoteze votul pe moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei. Deci, practic, pentru a salva onoarea nereperată a doamnei ministru au boicotat şi celelalte voturi. Ăsta este felul lor de a face politică. Zeci de mii de familii aşteptau ca azi să votăm conversia creditelor, aşa cum s-a stabilit, la cursul istoric. De asemenea, toţi copiii şi părinţii aşteptau să votăm legea cu 1 iunie şi alte voturi importante. Noi am fost prezenţi astăzi aici. Ieri, doamna ministru Prună m-a sunat şi pe mine spunând că ar vrea să nu fie dimineaţă dezbaterea. Eu am procedat corect, am pus-o în legătură cu domnul Florin Iordache şi au convenit împreună ora 14,30, am aşteptat 15 minute, a început dezbaterea unde au fost prezenţi membri ai Guvernului, urma să se voteze. Liberalii au găsit să boicoteze, să nu participe, arătând că susţin şi îşi asumă acest ministru al Justiţiei, efectul fiind că au boicotat şi celelalte legi', a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Dragnea: Declarația PNL, o minciună

Potrivit acestuia, 'este o minciună' declaraţia PNL care a anunţat că va boicota doar votul pe moţiune. 'Este o minciună, care nu e spusă de doamna Prună, e spusă de ei. Ei ştiau foarte bine care e procedura - în momentul când se trece la vot, preşedintele de şedinţă trebuie să constate dacă sunt suficienţi parlamentari care să îndeplinească cvorum. Nefiind suficienţi parlamentari, şedinţa se suspendă. Au dat această declaraţie încercând să-i păcălească pe cei care nu ştiu procedurile. Vor boicota şi la alte voturi, în condiţiile în care am înţeles că ar fi vrut deja ca legea privind conversia creditelor în franci elveţieni să fie din nou trimisă la comisie, pentru că aşa le-a cerut domnul Dacian Cioloş printr-un document care a ajuns şi la Cameră - un punct de vedere al Guvernului în ceea ce priveşte conversia creditelor care, sigur, că a ajuns foarte târziu. (...) Guvernul cere acel grad de îndatorare de 50% cu care eu am spus că nu sunt de acord', a susţinut liderul PSD.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel