EBa și Becali nu intrau în PE, dacă listele electorale erau actualizate în 2009

elena-basescu
elena-basescu

Actualizarea Sistemului Informatic de Evidență a Populației ar fi avut efect devastator pentru Elena Băsescu la alegerile europarlamentare din anul 2009.

[caption id="attachment_215226" align="alignleft" width="310"] Foto: Mediafax[/caption]

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, în anul 2009 erau înscriși pe listele electorale 18.197.316 de persoane. Dintre aceștia 204.280 au votat-o pe Elena Băsescu candidată independent și astfel mezina lui Traian Băsescu a prins ultimul loc în Parlamentul European cu 4,22%.

Dacă datele Sistemului Informatic de Evidență a Populației ar fi fost actualizate, România ar fi primit cu două locuri mai puțin în Parlamentul European, ceea ce înseamnă că Elena Băsescu și un candiat de pe pe listele PRM ( partidul fiind clasat pe penultimul loc cu peste 8,65%) nu ar mai fi plecat la Bruxelles.

Problema Sistemului Informatic de Evidență a Populației a fost dezbătută intens în ultimele zile după ce la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din 29 iulie s-au prezentat 8.459.053 de oameni. Această cifră a reprezentat o prezență la vot de 46.24% dintr-un total de 18.292.464 de votanți înscriși pe listele electorale.

Dacă datele SINEP ar fi fost actualizate, cei peste 8 milioane de oameni care s-au dus la urne ar fi reprezentat mai mult de 50%, ceea ce înseamnă că pragul electoral ar fi fost atins iar Traian Băsescu, demis.

Tot din cauza listelor electorale, Curtea Constituţională a luat decizia de a amâna verdictul privind referendumul până pe data de 12 septembrie. Crutea a luat această decize după două zile de dezbateri.

În urma acestei decizii Crin Antonescu va rămâne preşedinte interimar, iar Traian Băsescu preşedinte suspendat.

Cu o zi în urmă, magistraţii au amânat decizia, după ce au dezbătut mai bine de cinci ore şi au solicitat Ministerului de Interne şi Institutului Naţional de Statistică date despre populaţia cu drept de vot din România, pentru a putea soluţiona mai multe contestaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel