Activiștii francezi au blocat depozitele Amazon de Black Friday

Black Friday
Black Friday

Activiștii francezi au blocat ieri sediul Amazon din Clichy (nordul Parisului), dar și un centru comercial din Paris și un centru de logistică din Lyon, încercând să atraga atenția asupra influențelor negative pe care Black Friday le are asupra mediului. Amazon a declarat pentru BBC că respectă dreptul de a protesta dar nu este de acord cu acțiunile acestor indivizi.         

În alte țări ale Europei, mai multe proteste de Black Friday au izbucnit din diverse motive: de exemplu în Germania, sindicatul Verdi a organizat proteste susținând că munca grea depusă de salariați nu poate fi cumpărată pe prețuri reduse, în timp ce în Anglia, mai multe comerțuri locale au boicotat Black Friday.

În Franța, există chiar o propunere legislativă pentru a interzice Black Friday, din cauza impactului pe mediu pe care acesta îl poate avea (mai multe detalii aici: https://www.dcnews.ro/franta-ar-putea-interzice-black-friday-de-ce-a-devenit-deranjant_714298.html).

Societatea Amazon a fost vizată de protestatari pentru că aceștia susțin că accelerează încălzirea globală prin serviciul său rapid de livrări, care crește emisia de gaze de seră. Conform Reuters, Amazon livrează aproximativ 10 miliarde de colete anual, iar gigantul s-a angajat ca până în 2040 să reducă emisiile investind în diverse inițiative, cum ar fi dube de livrare 100% electrice.

Manon Aubry, un membru de stânga a Parlamentului European a declarat că protestele sunt destinate „denunțării pagubelor sociale, de mediu și fiscale pe care Amazon le produce”.

Coline Vanhenacker, purtătorul de cuvânt al grupului Friends of the Earth, a declarat că Amazon reprezintă „supraproducția, supra consumul și supra risipa”; conform declarațiilor sale de presă „peste 25% din emisiile de gaz de seră din Franța sunt cauzate de producțiile de textile și electronice, iar Amazon este leaderul de distribuție în aceste domenii.”

 În apărarea sa, Amazon a declarat că respectă dreptul de a protesta, însă anumite grupuri de mediu acuză compania strict în scopuri politice „Amazon angajează direct 9.300 de persoane în Franța, aduce oportunități de afaceri pentru mii de societăți și persoane fizice din Franța și a luat angajamente ambițioase în cadrul cartei pentru cliat în scopul de a deveni o societate care emite zero carbon în cei 10 ani care urmează”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel