Activare articolul 7 în cazul României. Iohannis, legi Justiție

Scutaru Cristina / 20 dec 2017 / 16:08 Salveaza PDF Comentarii

Klaus Iohannis a spus, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, că există un "risc evident de activare a articolului 7 în cazul României, ca în cazul Poloniei, dacă legile Justiției vor fi adoptate cu modificările de acum".

Dacă cineva îşi imaginează că nu vor exista urmări, referindu-se la o poziție a UE, acesta e pur şi simplu căzut din Lună, a afirmat şeful statului, la întâlnirea de sfârşit de an cu jurnaliştii.

Acesta a readus în discuție  efectele OUG 13 care  persistă încă şi că în afară nu se înţelege ce doreşte România. Preşedintele nu exclude posibilitatea referendumului, dar încă aşteaptă să-i vină rândul la mutare.

Întrebat dacă se gândeşte la referendumul privind justiţia, Iohannis a răspuns afirmativ, dar îl păstrează "pentru când va fi".

În privinţa ipotezei de a bloca legile justiţiei prin nepromulgare, chiar dacă ar putea fi suspendat, Klaus Iohannis a spus că nu ştie pe cine ar ajuta, poate doar pe cel care vrea să îi ia locul.

Preşedintele nu a discutat nici cu premierul, nici cu ministrul Justiţiei despre legile justiţiei.

Comisia Europeană a decis miercuri să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia, relatează AFP şi DPA.

Această procedură este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

 

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23