Acordul UE - SUA este pus în pericol de rezultatul alegerilor europarlamentare

Oficiali europeni și americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de impactul pe care rezultatul alegerilor europene îl poate avea asupra acordului transatlantic de liber schimb, temându-se că înțelegerea va fi amânată până când cele două părți se vor adapta la noua realitatea politică.

Partidele de centru-stânga și centru-dreapta încă au majoritatea în Parlamentul European, iar oficialii Bruxelles-ului insistă că au susținerea necesară pentru eventuala ratificarea a pactului UE - SUA. Dar după alegerile europene, oficiali americani și europeni se pregătesc pentru șase luni dificile în Europa, în care noul Parlament European va depune jurământul, iar noua compoziție a Comisiei Europene va fi aleasă, notează Financial Times.

Negociatori ai ambelor tabere spun că s-au înțeles să excludă de pe masa negocierilor subiectele sensibile și să se concentreze între timp pe discuțiile "tehnice" până când noua Comisie va fi instalată.

Oficialii și analiștii spun că neînțelegerile dintre părțile care negociază vor fi inflamate de rezultatele alegerilor europene. Asta face ca obiectivul președintelui Barack Obama de a încheia această înțelegere până în 2016, la sfârșitul mandatului său prezidențial, să fie mult mai greu de atins.

Principala îngrijorare este aceea că opoziția din noul Parlament față de cei pe care îi vor alege liderii europeni pentru șefia Comisiei Europene și celelalte posturi de comisar va întârzia instalarea unei noi Comisii Europene.

Printre altele, este de așteptat ca populiștii să frâneze numirea unui nou comisar pentru Comerț.

Marine Le Pen, liderul Frontului Național, partidul care a câștigat alegerile europarlamentare în Franța, a jurat că va bloca acordul UE - SUA. "Dacă aceste negocieri, purtate în taină, vor avea succes, ar fi o catastrofă pentru economia, democrația și libertatea noastră de a ne hrăni cu ce vrem", a declarat recent liderul FN. 

Președintele Mișcării de Cinci Stele din Italia, Beppe Grillo, s-a declarat și el împotriva acestui acord transatlantic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel