EXCLUSIV  Achiziții militare externe. România, PIERDERI de 47%, conform PATROMIL

Viorel Manole, directorul executiv al PATROMIL (Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară), a expus beneficiile pe care le-ar avea țara noastră dacă ar achiziționa echipament militar produs în România.

În cadrul dezbaterii, analistul politic Bogdan Chirieac a atras atenția asupra faptului că România este amenințată cu infrigement de către Comisia Europeană pentru achizițiile directe de echipamente militare pe care le face țara noastră. 

”Există directiva 81 europeană din 2009 care stabilește foarte clar cum se fac achizițiile de tehnică specială, de echipamente militare. Culmea că această directivă este extrem de respectată, a fost transpusă în toate legislațiile interne, este extrem de respectată de autoritățile române cu care noi avem un dialog foarte bun de fapt. În ceea ce privește achizițiile din surse interne, trebuie să fie competiție, transparență, exact ce este în directiva 81, în schimb când ne ducem pe achizițiile de la extern, acolo tot timpul ne ducem direct în secțiunea a treia a directivei 81, secțiunea de excluderi. Nu se aplică directiva în anumite condiții, cum ar fi achiziția government to government. Se respectă directiva de către statul român pentru că tot timpul ne ducem acolo, dar numai la chestiile de la interne”, a explicat Viorel Manole, într-o dezbatere organizată la DCNews.

”Din acest motiv există acea dimensiune a treia care să permită acest tip de negocieri strategice și acest tip de negocieri strategice și acest tip de relații strategice.”, a intervenit Iulian Chifu.

Directorul executiv al PATROMIL a explicat care ar fi beneficiile pe care le-ar avea achizițiile interne de echipamente militare.

”Dacă România dă pe echipamente militare 10 milioane  de euro, achiziții de la extern, 10 milioane de euro se duc afară. Dacă sunt de 10 milioane achiziții de la intern, 4,7 milioane rămân prin CAS, CASS, impozit pe profit, TVA. Acești bani rămân în România. Putem fie să îi dăm la sănătate, fie să îi dăm la educație, fie să luăm alte echipamente și să dotăm Armata mai bine. Trebuie să fim extrem de echilibrați cu achizițiile militare”, a spus Viorel Manole.

Reprezentantul PATROMIL a mai arătat că România este singura țară care nu a beneficiat de offset când a achiziționat avioanele F16, cu toate că există companii în țară care pot asigura, de pildă, lucrări de mentenanță. Aerostar Bacău poate asigura mentenanța F16, dar statul român trimite avioanele în Portugalia, la OGMA, care este o companie cu capital brazilian, deci nici NATO, nici UE. 

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel