Achiziție corvete. MAPN, dezbatere publică

corvete
corvete

Ministerul Apărării Naționale a lansat vineri, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului esențial de înzestrare "Corvetă multifuncțională". Condiția este ca ele să fie produse în România. 

Potrivit documentului postat pe pagina de internet, MApN ar urma să achiziționeze, în viitorii patru ani, patru nave militare a căror valoare totală se ridică la 1,6 miliarde de euro.

Oficialii din Apărare susțin necesitatea acestei investiții pe motiv că, "în prezent, regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acțiunile de încălcare a normelor de drept internațional, prin punerea în discuție a ordinii internaționale, conservarea conflictelor înghețate și intensificarea prezenței militare".

"Forțele navale române, pentru îndeplinirea misiunilor specifice în actualul context politico-militar, trebuie să dispună de o structură de forțe modernă, credibilă și echilibrată în raport cu forțele navale ale celorlalte state riverane Mării Negre. Cele mai eficiente nave de luptă de suprafață în zona de litoral sunt navele din clasa "corvetă", cu deplasament mediu, capabile să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în Marea Neagră și în afara acesteia, având o autonomie corespunzătoare și calități nautice care să le permită executarea acțiunilor inclusiv în condiții hidro-meteorologice dificile", se precizează în Nota de fundamentare întocmită de specialiștii MApN.

În același document se arată că, în momentul actual, forțele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depășite din punct de vedere operațional și tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO și UE, având resursa de viață epuizată și dotare cu echipamente și tehnică de proveniență estică, a căror modernizare nu este fezabilă.

"În aceste condiții, dotarea Forțelor navale române cu patru corvete multifuncționale noi, moderne, interoperabile cu navele din dotarea altor state membre NATO și UE, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate esențială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin dotarea cu corvete noi, luându-se în considerare durata de viață a acestora, de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forțelor navale române certitudinea operațională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu și lung", se precizează în Nota de fundamentare.

MApN impune ca viitoarele nave militare să fie produse în România, la construcția lor putând participa operatori economici din state membre NATO și UE, care la inițierea procedurii de achiziție au în portofoliu cel puțin o navă livrată în ultimii 15 ani.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel