ACCIZA pe ȚIGĂRI ELECTRONICE, în noul proiect de COD FISCAL

Ţigările electronice vor fi accizate din 2016 cu o sumă ce va creşte anual în raport cu inflaţia. Guvernul argumentează introducerea noii taxe arătând că măsura este dictată de practicile de la nivel european, potrivit proiectului actualizat de Cod Fiscal.

"Vor fi introduse printre produsele accizabile, produsele din tutun încălzit care, prin încălzire, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a avea loc combustia amestecului de tutun şi lichidele cu conţinut de nicotină destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip «Ţigaretă electronică». Această măsură este dictată de practicile la nivel european şi discuţiile în grupurile de lucru din cadrul Comisiei, pe taxarea altor produse destinate fumatului", prevede documentul datat 13 martie și prezentat de Mediafax.

Noua acciză va fi în cuantum de 0,5 lei/mililitru - pentru lichidul care conţine nicotină - şi de 384 lei/kilogram - pentru tutunul conţinut în produse din tutun încălzit.

Comparativ, pentru ţigările obişnuite, acciza pentru tutunul de fumat fin tăiat, destinat rulării în ţigarete, şi alte tutunuri de fumat este de 383 lei/kilogram. 

Vezi și: TVA ar putea scădea la 20% din luna mai - surse. UPDATE: Ministerul de Finanțe dezminte

Noua acciză va fi aplicată la momentul producerii, achiziţiei intracomunitare sau importului. Ea va fi exigibilă la data recepţionării produselor provenite din achiziţii intracomunitare, la data efectuării formalităţilor de punere în liberă circulaţie a produselor provenite din operaţiuni de import şi la data vânzării pe piaţa internă a produselor provenite din producţia internă.

"Plătitorii de accize sunt operatorii economici care comercializează în România aceste produse, achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă produsele. Plătitorii de accize sunt operatorii economici care au în proprietate materia primă şi care produc aceste bunuri cu mijloace proprii sau le transmit spre prelucrare la terţi, indiferent dacă prelucrarea are loc în România sau în afara României", se mai arată în proiectul actualizat al Codului Fiscal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel