Acciza la carburanţi, majorată de Guvern. Economistul Adrian Câciu, semnal de alarmă: Aici vine surpriza. Legea nu se aplică!

Florin Răvdan / 01 ian 2020 / 16:15 Salveaza PDF Comentarii

Economistul Adrian Câciu trage un semnal de alarmă după ce Guvernul a majorat acciza la carburanţi şi anunţă că o lege nu se aplică. 

"Atât de tare a scăzut (temporar) prețul la pompă, încât prețul este mai mare cu 10,89% față de anterioara eliminare a supraaccizei. De ce? Pentru că acciza rămasă se actualizează cu indicele preţurilor de consum. Problema este dacă faci actualizarea corect", a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook. 

Atac direct la ministrul Finanţelor


"Am văzut că cineva păcălește că noile niveluri ale accizei conțin eliminarea supraaccizei la care se adaugă indicele preţurilor de consum și că această operațiune s-ar fi petrecut în 31 decembrie. Nu domnilor, accizele de pe site-ul MFP sunt similare celor afișate din 11 decembrie.

Iar dacă cineva chiar vrea să fie și mai corect, să adauge 3,5% (indicele preturilor de consum la septembrie, potrivit Codului Fiscal) la accizele aprobate prin Legea 236/2019 din 30 decembrie 2019. O să vadă că nivelul accizelor publicate pe site la MFP este mai mare nu cu 3,5% ci cu 22,8% față de nivelul aprobat prin lege.

Iar pentru că în fiscalitate există memorie să observăm că accizele valabile începând cu 1 ianuarie 2020 sunt mai mari decat accizele care au fost valabile începând cu 1 ianuarie 2019 (când conțineau supraacciza) cu exact 3,5%", a mai scris economistul. 

VEZI ŞI Accizele la carburanți, majorate pe ascuns. Cîțu reunoaște - ce explicație are

 

O lege nu se aplică

 

"Ei bine, aici vine supriza: noile niveluri ale accizelor (pentru 2020) reprezintă actualizarea cu 3,5% a accizelor pe 2019. Oricine poate face calculul acesta. Cu alte cuvinte, avem legea 236/2019 dar nu se aplică.

Ridicol să pui scăderea temporară a prețului (dată de scăderea prețului mondial al petrolului în ultima zi a anului-episod conjunctural) pe eliminarea supraaccizei neeliminate", a conchis Adrian Câciu. 

Acest articol reprezintă o opinie.

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27