Accidentul vascular cerebral (AVC), mortalitate. Dietă cu vin, efecte surprinzătoare

vin
vin

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai importante cauze de mortalitate și de invaliditate în societatea modernă.

Odată declanșat un atac cerebral, pacientul trebuie să ajungă rapid într-un centru de stroke, unde se fac tromboliză sau alte intervenții care cresc șansele de supraviețuire. După stabilizare, trebuie să înceapă recuperarea medicală. În România, sistemul de intervenție în AVC nu este pus la punct, iar de recuperare medicală nu se poate vorbi decât în câteva clinici universitare, insuficiente la nivel național.

Cum ar putea fi prevenit accidentul vascular cerebral, pentru a nu ajunge în situația de a avea nevoie de tratamente inaccesibile marii majorități a pacienților?

"Factorii de risc țin de genetică și de stilul de viață, spune prof. Dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare. Dacă o persoană are în familie rude care au avut un AVC, trebuie să știe că prezintă un risc mai mare de a suferi din cauza acestei patologii. Astăzi, nu putem influența genetica. Din păcate, nici stilul de viață, asupra căruia se concentrează recomandările medicale, pentru prevenție, nu poate fi schimbat prea lesne. Evident, evitarea fumatului, a exceselor alimentare, un regim alimentar echilibrat, evitarea sedentarismului, controlul tensiunii arteriale și al colesterolului sunt de ajutor. Este ușor de făcut, dar foarte greu de aplicat recomandarea: evită stresul, schimbă-ți stilul de viață! Stresul este un factor de risc important în multe boli neurologice. Poate este imposibil de evitat, odată ce nu putem schimba profilul cultural și stilul de viață din societatea modernă", spune prof. Mureșanu.

Se spune că un pahar de vin pe zi are efecte benefice, că un consum moderat de alcool contribuie la reducerea stresului. Este adevărat?

"Alcoolul este un anxiolitic. Adică reduce, pe moment, pentru scurt timp, senzația de frică. Nu reduce stresul, nu este un destresant”, a zis profesorul.

Ce s-ar întâmpla dacă ați urma, prin absurd, o dietă cu alcool aflați pe DC MEDICAL.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel