Urmărește emisiunea live



A murit președintele unei bănci uriașe. A fost RĂPUS de cancer

A murit un mare bancher.

Fostul președinte al băncii UBS, Marcel Ospel, a murit duminică, la 70 de ani, victimă a cancerului, anunță presa de specialitate. Ospel a ocupat funcția de președinte al primei bănci elvețiene între 2001 și 2008, când a trebuit să părăsească funcția după criza ipotecară, subprime.

Marcel Ospel s-a născut la Basel, la 8 februarie 1950, și a început cariera, în 1997, la Swiss Bank Corporation. În 1998 a contribuit la fuziunea SBS cu Uniunea Băncilor Elvețiene pentru a forma UBS.

Începerea președinției sale a fost marcată de relaționarea băncii cu controversatul faliment al Swissair din toamna anului 2001. UBS a refuzat să aloce un credit suplimentar companiei aeriene, care l-a acuzat apoi pe Ospel că ar fi contribuit la prăbușirea acesteia, anunță site-ul swissinfo.ch. Ancheta efectuată în 2007 a achitat UBS. 

Ospel a fost criticat frecvent pentru câștigurile sale astronomice de 24 de milioane de franci în 2006, de 300 de ori mai mult decât salariul mediu al unui angajat de bază al băncii pe care o conducea. Mutarea sa într-un canton cu mai puține sarcini fiscale nu i-a ajutat la imagine.

În 2007, UBS a fost prinsă în febra împrumuturilor subprime americane. Banca a anunțat unele dificultăți la sfârșitul verii lui 2007. În ajunul adunării generale extraordinare din februarie 2008, valoarea pierderilor se ridica la peste 20 de miliarde de franci. Criza l-a costat pe Ospel slujba, fiind înlocuit, în aprilie 2008, de Peter Kurer. Ospel a fost ținta criticilor severe din partea acționarilor. Banca a fost nevoită să lanseze o nouă majorare de capital de 9.530 milioane de euro și a cerut în cele din urmă ajutor Confederației. A transferat 39,1 miliarde de franci de active toxice Băncii Naționale Elvețiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel