5 pași de urmat înainte de a călători cu câinele sau pisica în Uniunea Europeană

Foto Ilustrativ/Pexels Kampus Production
Foto Ilustrativ/Pexels Kampus Production

Se apropie vara și perioada concediilor. Mulți dintre voi vă doriți să-i aveți alături de voi în vacanță și pe micii simpatici blănoși, dar gândul că procedurile premergătoare sunt complicate vă poate face de multe ori să renunțați. 

Regulile sunt aceleași atât pentru câini, cât și pentru pisici. Lista cu cei 5 pași este valabilă în cazul în care călătoriți cu mașina sau zburați cu avionul.

1. Mergeți la medicul veterinar pentru vaccinarea câinelui sau a pisicii voastre cu cel puțin 22 de zile înainte de ziua plecării din țară!

De ce 22 de zile? Pentru că unul din punctele obligatorii pe care trebuie să le îndeplinești pentru plecarea cu animăluțul din țară este ca acesta să fie vaccinat antirabic cu minim 21 de zile înainte de ziua plecării, timp necesar organismului formării de anticorpi împotriva acestei boli. Astfel, câinele sau pisica ta e protejată imunologic împotriva bolilor infecțioase împotriva cărora a fost vaccinat și astfel nu va fi un pericol nici pentru alte animale.

Pe lângă vaccinul antirabic, pisica sau câinele tău va fi vaccinat și împotriva altor boli cu potențial contagios. Citește aici totul despre vaccinarea animalelor de companie!

2. Microciparea câinilor și a pisicilor!

Acest pas este obligatoriu atât pentru câini, cât și pentru pisici! 

3. Pașaport pentru câini și pisici!

Pașaportul pentru câini și pisici este un act obligatoriu ce se eliberează de către medicul veterinar  în orice cabinet sau clinică medicală veterinară autorizată.

Pașaportul câinelui sau pisicii ți se va da direct legalizat și cu toate ștampilele puse, nu este nevoie să mergi tu cu el la Direcția Sanitar Veterinară pentru legalizare așa cum trebuia altădată. Pentru eliberarea pașaportului câinelui sau pisicii ai nevoie de carnetul de sănătate al animăluțului și de buletinul tău, atât! Super simplu!

Pașaportul pentru câini și pisici nu are o perioadă de valabilitate precum pașapoartele oamenilor. Dacă el este un pașaport cu serie unică de înregistrare (ca cel din imaginea de mai jos), el va fi valabil până ce vor apărea alte modificări în lege.

4. Examenul clinic general făcut cu o zi înainte de plecare!

Este un consult de rutină.

Fix cu 24 de ore înainte de a pleca din țară, mergi la medicul veterinar pentru un consult rapid, iar dacă animăluțul este sănătos și apt pentru un transport, medicul veterinar va pune viza pe pașaport, iar voi puteți pleca liniștiți în vacanță. Aveți grija! Viza este valabilă doar 24 de ore!

5. Deparazitare internă și externă la zi

Deparazitarea internă și externă a câinelui sau pisicii tale este obligatorie tot cu 24 de ore înainte de plecare și vor fi făcute în cadrul consultului general din preziua plecării.

În concluzie, totul este extrem de simplu și se rezolvă cu cel mult 2 vizite la medicul veterinar: o vizită pentru vaccinare antirabică și microcipare dacă este cazul, și alta pentru viza medicală și deparazitări.

Vaccinul antirabic este valabil 1 an de zile, deci nu necesită repetarea la fiecare plecare din țară! Dacă cel precedent este încă valabil, trebuie să mergi la cabinetul veterinar doar cu o zi înainte de plecarea din țară pentru urmarea celorlalți pași enumerați mai sus.

Nu uitați de trusa de prim ajutor pe care trebuie să o aveți în permanență la voi pentru a nu fi luați prin surprindere de niciun eveniment neplăcut!

Sursa articol coolvet.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel