4 miliarde de euro pentru UDMR, dacă respinge moţiunea

cseke-attila
cseke-attila

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, audiat de membrii comisiilor de sănătate ale celor două Camere, a declarat, marţi, că este necesară subordonarea Casei Naţionale de Sănătate de către Ministerul Sănătăţii.

CNAS gestionează teoretic un buget de 18 miliarde de lei, din care se colectează efectiv cca 4 miliarde de euro. Ministrul a mai spus că trebuie să fie creat un fond separat pentru colectarea banilor pentru asigurările de sănătate, care acum se adună de către Finanţe. De asemenea, ar trebui redus numărul cetăţenilor exceptaţi de la plata contribuţiei la Asigurări.

Tema centrală a intervenţiei lui Cseke Attila rămâne, însă, subordonarea CNAS. Practic, UDMR a constatat că, primind Ministerul Sănătăţii prin participarea la coaliţia de guvernare, încasează toate reproşurile, în vreme ce banii din sistem sunt gestionaţi de PDL, care şi-a pus un om la Casa de Asigurări. Una dintre mizele negocierii pentru respingerea moţiunii este tocmai ca UDMR să poată controla, în 2011, CNAS, trecută în subordinea lui Cseke. În ianuarie 2010, premierul a numit un apropiat al lui Adriean Videanu, respectiv Laurenţiu Duţă, care s-a remarcat prin câteva scandaluri cu tentă financiară. Astfel, el a încercat să transfere, fără licitaţie, creanţele farmaciilor către un fond de investiţii japonez şi a modificat de câteva ori listele de compensare într-un mod netransparent. Culmea, parlamentari ai PSD au declarat că susţin subordonarea CNAS de către Ministerul Sănătăţii. Practic, singura opoziţie la modificarea legii Asigurărilor de Sănătate vine din partea greilor din PDL, pe care trebuie să îi convingă Boc, în perspectiva votului pentru moţiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel