29 iulie: victorie totală pentru Piaţa Universităţii. Şase puncte în care a fost înfrânt regimul Băsescu

Protestele din ianuarie 2012 au incendiat scena politică. Scânteia pentru Piaţa Universităţii 2012 a fost demiterea lui Raed Arafat. Pe parcurs, oamenii şi-au diversificat obiectivele, iar în final a rămas un obiectiv major: demisia lui Traian Băsescu. Dacă pe data de 29 iulie, Traian Băsescu va fi demis prin referendum, Piaţa Universităţii şi-a atins toate obiectivele majore şi ar însemna sfârşitul unui ciclu şi al unui regim.

Scânteia care a aprins protestele din ianuarie a fost Raed Arafat. Intervenţia lui Traian Băsescu la Realitatea Tv şi demiterea lui Arafat au scos oamenii în stradă. Din Piaţa Universităţii a urmat marşul spre Cotroceni şi solicitarea demisiei preşedintelui.

Ulterior, oamenii au început să se strângă în Piaţă zi de zi, iar protestele luau amploare. Se cerea demisia Guvernului, a lui Traian Băsescu dar şi alte măsuri. Primul semn că Piaţa are forţă a fost suspendarea pentru un an a taxei auto de primă vânzare. Taxa suspendată prevede ca proprietarii de maşini înmatriculate în România înainte de 2007 să plătească taxa de mediu la prima transcriere a dreptului de proprietate.

Clasa politică a dat un pas înapoi şi a repus spre analiză legea Sănătăţii. În acel moment protestele deja luaseră amploare în toată ţara. Tot atunci a mai fost atins un obiectiv: revenirea lui Raed Arafat. Mulţi au spus atunci că este o metodă prin care Băsescu încearcă să calmeze spiritele. Nu a reuşit, iar protestele au continuat.

Protestele s-au calmat abia când au venit zăpezile, dar efectul de domino îşi intrase în rol. La presiunea populară, Emil Boc a fost nevoit să depună mandatul Guvernului.

Un alt obiectiv major al protestatarilor a fost revenirea salariilor şi a pensiilor la nivelul de dinaintea tăierii. Guvernul Ponta a anunţat revenirea salariilor, iar de la 15 iulie bugetarii au primi o tranşă de 8%. În luna decembrie a acestui an vor primi şi a doua tranşă.

Piaţa Universităţii a dat vot de blam PDL-ului. La alegerile locale din iunie s-a văzut şi efectul, în scorul slab al PDL.

Obiectivul major al Pieţei a fost demiterea lui Traian Băsescu. La şase luni de la proteste, Băsescu a ajuns în faţa poporului şi trebuie să treacă prin procedura referendumului. Dacă va fi demis, obiectivele majore al Pieţei Universităţii ar fi atinse şi s-ar încheia un ciclu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel