EXCLUSIV  20 de state UE se opun testelor PCR gratuite din certificatul verde. Carmen Avram, culise la Bruxelles: Probabil la varianta ASTA se va ajunge

Facebook Carmen Avram
Facebook Carmen Avram

Europarlamentarul Carmen Avram a explicat care sunt posibilele soluţii pentru adoptarea rapidă a certificatului verde digital, după ce 20 de state membre UE s-au opus ideii ca testele RT-PCR să fie efectuate gratuit. 

Certificatul verde European va fi gata în luna iulie. Parlamentul European vrea să introducă şi o gratuitate. Să nu plătim pentru testul PCR, al cărui rezultat va apărea în acest certificat. Oficialii din 20 de ţări se opun categoric. Europarlamentarul Cristian Buşoi explică această măsură, prin cele trei categorii de informaţii pe care le conţine documentul: dacă te-ai vaccinat, dacă ai trecut prin boală sau dacă ai un test negativ.

„Vaccinarea este gratuită şi, evident, tratamentul bolii este gratuit oriunde în Uniunea Europenană. Şi atunci, pentru a nu se face o discriminare, am cerut ca aceste teste care ţin strict de certificate verde digital, să fie gratuite”, a spus Cristian Buşoi, conform Mediafax.

Dar cei care se opun nu sunt uşor de convins. Spun că ţările lor nu au capacitatea tehnică, logistică şi financiară să îşi asume plata testelor PCR. Nu îi interesează argumentele.

VEZI Certificat verde digital. Majoritatea statelor UE nu sunt de acord să suporte costul testelor PCR

Ce soluţii pot fi introduse? Teste PCR, gratuite doar cu bilet de avion sau rezervare?

"Nu s-a discutat nimic încă legat de ce se întâmplă dacă nu se acceptă, dar probabil va fi găsită o soluţie. Statele acestea au dreptate, pentru că nu poţi susţine un număr foarte mare de teste PCR. Există posibilitatea să fie un număr mare de cetăţeni europeni care să vrea să facă un test PCR doar pentru că e gratuit. Aşa că este posibil ca el să fie făcut gratuit doar cu dovada ieşirii din ţară, o rezervare sau un bilet de avion. Trebuie să găsească o soluţie. 

În Austria, spre exemplu, cetăţenii beneficiază de 4 teste gratuite pe lună. Le primesc acasă, trebuie să se filmeze acasă când le fac, după care le depun la un supermarket sau la o farmacie care are contract cu un spital. Dar asta se întâmplă doar acolo. În alte ţări se plătesc aceste teste. Probabil la varianta asta se va ajunge, astfel încât doar cei care demonstrează că ies din ţară să facă testul gratis", a declarat Carmen Avram pentru DC NEWS. 

Când trebuie să fie gata certificatul 

"Trebuie să se ajungă la o decizie până la 1 iunie, pentru că trebuie relansat sezonul de turism şi de călătorii, trebuie acoperit. Nu cred că se va aştepta până la 1 iulie. Lumea începe să călătorească, turismul începe cam de pe la 15 iunie. Se vor găsi soluţii în următoarele săptămâni, sigur!", a mai spus europarlamentarul. 

VEZI Certificatul UE COVID-19, aprobat în PE. Când devine NUL! Carmen Avram: Combinație între mai multe certificate, cuprinde PATRU elemente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel