18 oameni acuzați de falimentul băncii bulgare CCB

Bancă
Bancă

Nu mai puţin de 18 persoane, printre care se numără fostul proprietar şi trei oficiali de la Banca Naţională, vor fi judecaţi pentru falimentul Corporate Commercial Bank (CCB), odată cea de-a patra mare bancă din Bulgaria, a cărei prăbuşire a pus în pericol stabilitatea sistemului financiar în 2014, a anunţat Parchetul de la Sofia.

Căutat pentru 'abuz de putere şi deturnare de fonduri la scară largă', acţionarul majoritar al CCB, Tsvetan Vassilev, este principalul vinovat potrivit actului de acuzare publicat vineri. De asemenea, alţi 14 responsabili de la CCB sunt acuzaţi şi ei de deturnare de fonduri, în timp ce trei oficiali de la Banca Naţională, care se ocupau de supervizarea băncilor, trebuie să răspundă pentru neglijenţă. Actul de acuzare subliniază că acţiunile celor 18 'au pus în pericol stabilitatea sistemului financiar şi securitatea financiară a Bulgariei, ceea ce a afectat întreaga economie'.

În luna iunie 2014, problemele de la CCB au declanşat o mişcare de panică în rândul deponenţilor, care s-au înghesuit la ghişeele băncii pentru a-şi retrage economiile, panica fiind alimentată şi de informaţiile false apărute în instituţiile de media controlate de Delyan Peevski, un oligarh care era în conflict cu Tsvetan Vassilev.

Prăbuşirea CCB, care a reamintit bulgarilor de criza prin care a trecut sistemul financiar în anii 90, a dus la critici severe faţă de Banca Naţională a Bulgariei, acuzată că nu şi-a exercitat atribuţiile care îi reveneau în materie de supervizare astfel că guvernatorul Ivan Iskrov şi-a dat demisia. În prezent, Tsvetan Vassilev s-a refugiat în Serbia, pe numele său fiind emis un mandat european de arestare. Autorităţile din Serbia nu au răspuns până acum la cererea de extrădare formulată de Bulgaria. În 2015, când Corporate Commercial Bank (CCB) a intrat oficial în faliment, banca avea active în valoare de 1,4 miliarde leva (700 milioane de euro). Până la această dată mai puţin de jumătate din această sumă a fost recuperată, potrivit lichidatorului judiciar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel