Moaștele Sfântului Gheorghe, expuse la Constanța

De ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe,  sute de credincioși sunt așteptați să se închine, începând de marți seară, la racla cu moaștele Sfântului la o biserică din Constanța.

Moaștele Sfântului Gheorghe  sunt donate de către cardinalul Dionisie Tettamanzi, în prezent arhiepiscop emerit de Milano (Italia), şi vor rămane definitiv în biserica din Constanţa.

Miercuri, cu prilejul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, arhiepiscopul Tomisului va oficia la biserica ce-i poartă hramul, Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica Sf. Gheorghe, a treia ca vechime din Constanța, a fost ridicată în perioada 1915-1923.

Ridicată în stil brâncovenesc, se evidențiază prin echilibrul proporțiilor. Pictura a fost executată de pictorii Bacalu și Nicolae Tonitza, în stil neo-bizantin, între anii 1935-1936, păstrându-se până astăzi.

Sfântul Gheorghe s-a născut în secolul al III-lea, în părţile Nicomidiei, din părinți evlavioși. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor, ajungând la treizeci de ani la rangul de tribun, apreciat fiind de împăratul Diocleţian pentru victoriile pe care le adusese în lupte. Dacă din punct de vedere profesional, omul de arme avea o carieră bine conturată, la prigoana împotriva creștinilor comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunțat la tot și și-a mărturisit credința în Dumnezeu în fața lui Dioclețian.

În cele câteva zile de la mărturisirea credinței până la nașterea în lumea celor drepți, Sfântul Gheorghe a făcut minuni, a îndurat cu stoicism multe chinuiri greu de imaginat. Toate acestea au dus la convertirea multor păgâni, printre care și împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la Botez, omorâtă și ea la porunca împăratului. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia, fiind sărbătorit de Biserică pe data de 23 aprilie.

Citește și: Sfântul Gheorghe, superstiții și tradiții: Ce se face și ce nu se faci în această zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel