Marcela Feraru, jurnalistă în Franța: De ce presa franceză nu isterizează, nu cere demisii, ca ziariștii români după Colectiv

Presa din Franța a transmis, vineri seară și sâmbătă, informații exacte de la locul atacurilor din Paris. Spre uimirea presei românești și a românilor, informațiile, după moartea a 129 de persoane și rănirea a 352, nu au căzut spre sentimental, spre drama oamenilor, spre găsirea vinovaților și nimeni nu a cerut demisii. 

Am constatat o mare diferență de abordare între presa din România și cea din Franța. În urma atacului terorist din Paris, presa românească deja lansează ipoteze, răspunde la întrebări, caută vinovați. Așa cum a făcut și după tragedia din Colectiv. Este tipic. Nu același lucru se întâmplă în Franța. 

Marcela Feraru, jurnalistă româncă în Franța, a explicat, pentru dcnews.ro, de ce suntem în fața unei discrepanțe atât de evidente. 

"Zilele acestea, tragice din nou, m-au făcut să mă aplec încă o dată în fata profesionalismului presei franceze. Nu stiu dacă « genurile » jurnalistice au fost inventate în Franta sau teoretizate în lumea anglo-saxonă, dar ele au un rost. Presa trebuie să informeze, să ancheteze, să transmită rapid, în ritmul unei actualitati accelerate dar să verifice în același timp corectitudinea știrilor – chiar și a celei mai mărunte dintre ele. Ceea ce presa franceză a facut pe tot parcursul nopții de vineri și a zilei de sâmbătă. Ceea ce nu a facut: să lacrimeze, să tragă pe coarda sensibilă, să isterizeze o populație deja în stare de șoc, să înceapă să își dea cu presupusul, să se priceapa la toate mai bine decât specialistii, să ceara demisii, să cheme la manifestații, să divizeze într-un moment în care până și oamenii politici se feresc să facă nota discordantă din grija de a nu fi acuzați de recuperarea unei tragedii naționale în profitul personal", a spus jurnalista Marcela Feraru, pentru dcnews.ro. 

[citeste si]

A continuat prin a sublinia: "Am văzut cei mai buni jurnaliști ai canalelor de televiziune pe teren, transmițând din primele momente cu riscul vieții pentru că teroriștii încă se plimbau în natură; transmițând informatie pură, departe de opinii personale, cu o grijă obsesiva de a reflecta cât mai fidel realitatea pe care o vedeau. Ani de zile i-am luat peste picior pentru «încetineala » lor, venită din grija de a verifica și răsverifica informațiile în timp ce pentru mine, jurnalist român, o sursa – hai, două! – erau oarecum suficiente. Constat a n-a oară că au dreptate să își facă meseria așa cum și-o fac și pentru că între timp m-au « formatat » și pe mine, stilul inflamat și aproximativ al presei române mă irită". 

Marcela Feraru a precizat că "reporterul culege informații, editorialistul – ei bine, el își dă cu părerea, dar o face după o documentare solidă și când informațiile sunt certe. Motiv pentru care veți vedea în aceste zile destule editoriale despre cauzele unei situații complicate în Franta și în lumea occidentală și foarte puține spre deloc despre un oarecare eșec al serviciilor secrete, sau despre mersul anchetei". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel