Cele două camere ale Parlamentului se reunesc în această dimineață pentru continuarea dezbaterilor pe proiectele de lege privind bugetul 2024. După finalizarea acestora urmează votul.
UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, după adoptarea bugetului de stat pe 2024, că acesta este "un buget pentru români, nu pentru politicieni" şi a transmis că nu era nevoie de un amendament care să prevadă că nu se vor mări taxele anul viitor, fiind suficient cuvântul său şi al preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă.
UPDATE: Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor. Au votat "pentru" 299 de parlamentari, iar 82 "împotrivă". Dezbaterile în plen asupra bugetului de stat au durat aproximativ 7 ore, fiind depuse peste 20.400 de amendamente. Dintre acestea, în comisiile de specialitate şi plen au fost admise 962, iar 19.470 respinse.
La discuţiile din plen, au fost acceptate doar câteva amendamente dintre cele respinse iniţial în comisii, propuse de UDMR şi AUR, care vizează suplimentări de fonduri pentru susţinerea programului pentru învăţarea limbii şi literaturii române şi, respectiv, pentru lucrări de construire/reparaţii la biserici, comunităţile locale.
UPDATE: „Se alocă suplimentar suma de cinci milioane mii lei, suma este menită să acopere minimul de 15% din chetuielile bugetului general consolidat pe 2024, conform prevederilor Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care prevede exact acest lucru, dacă acest amendament nu trece, în semn de protest grupurile parlamentare AUR vor părăsi ședința”, a spus George Simion.
Captură de ecran / Foto: Video Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Președinte interimar al Camerei Deputaților, Alfred-Robert Simonis, a declarat după vot: ”Amendamentul rămâne respins, dar mă întreb domnule Simion, cum să treacă un amendament pe care nu îl votați. Mă întreb și eu.”
În timp ce prezenta un marginal, George Simion s-a oprit și a spus: ”De fapt nu mai are niciun rost, am înteles care e atitudinea dumneavoastră față de profesorii români. Multumim! Succes!”
UPDATE: ”AUR va părăsi sala dacă amendamentele pentru Educație nu sunt adoptate”, a declarat liderul AUR, George Simion, de la pupitru, în ciuda faptului că Alfred Simonis, președintele de ședință a afirmat că ”mai avem mult până acolo (n.r. până la pachetul legat de Educație).
Parlamentul a adoptat, miercuri, în plen, la dezbaterea proiectului legii bugetului de stat, amendamente la anexa aferentă Secretariatului general al Guvernului prin care se alocă, în total, 400.000 de lei pentru lucrări de construire/reparaţii la biserici şi la un centru misionar-social din judeţul Cluj, la propunerea grupurilor parlamentare ale AUR.
Amendamentele AUR au fost iniţial respinse în Comisiile de buget/finanţe, dar plenul le-a adoptat.
UPDATE: ”Se suplimentează bugetul Secretariatului General al Guvernului - Secretariatul de Stat pentru Culte cu suma de 100.000 lei necesari pentru continuarea lucrărilor de schimbare a învelitorii (acoperişului) Catedralei Moţilor din Huedin - Biserica Parohiei Ortodoxe Române Huedin”, prevede primul amendament.
Potrivit argumentării amendamentului, Biserica Parohiei Ortodoxe Române Huedin 1 este prima biserică ortodoxă românească intra muros din Huedin. Este ctitorită de protopopul erou şi martir Aurel Munteanu (deputat în Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia), fiind numită şi ”Catedrala Moţilor”. Biserica se află într-o stare de degradare care necesită reabilitări şi renovări - învelitoare, tencuială, structură, pictură.
Una alt amendament adoptat stipulează că ”se suplimentează bugetul Secretariatului General al Guvernului - Secretariatul de Stat pentru Culte cu suma de 100.000 lei necesari pentru continuarea lucrărilor de reparaţii la biserica Parohiei Ortodoxe Turda I”.
Biserica Parohiei Ortodoxe Române Turda 1 este prima biserică ortodoxă românească intra muros din Turda. Este ctitorită de protopopul mărturisitor Iovian Mureşan - deputat în Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, precizează AUR.
Tot 100.000 lei au fost alocaţi pentru continuarea lucrărilor de construire şi/sau amenajare la Centrul misionar-social pentru tineret ”Sfântul Ioan Valahul” din sat Câmpeneşti, comuna Apahida, aparţinând de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
UPDATE: Un amendament al UDMR, care fusese iniţial respins în comisiile de specialitate, conform căruia se alocă în bugetul Ministerului Educaţiei suma de 10.000 mii lei destinată iniţierii, organizării şi, începând cu luna martie 2024, derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române, PNSILLR, a fost adoptat în plenul reunit al Parlamentului.
”În bugetul Ministerului Educaţiei este prevăzută suma de 10.000 mii lei destinată iniţierii, organizării şi, începând cu luna martie 2024, derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române, PNSILLR, prevăzut la art. 83 alin. (16)-(18) din Legea nr.198/2023 (Legea învăţământului preuniversitar - n.r.), cu modificările ulterioare.
În termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Educaţiei publică metodologia de organizare a PNSILLR, lista unităţilor de învăţământ incluse în program şi a activităţilor finanţate”, prevede amendamentul admis la articolul 48 din proiect, cu 281 de voturi ”pentru”, două voturi contra şi 33 de abţineri, amendament susţinut în plen de deputatul UDMR Szabo Odon, scrie Agerpres.
Update: Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se vor finaliza dezbaterile şi se va da votul final pe proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 a început. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. Şi-au înregistrat prezenţa 271 de parlamentari.
UPDATE: ORA 10.15 Parlament: Peste 20.400 de amendamente depuse la proiectele bugetului de stat şi asigurărilor sociale de stat pe 2024.
Conducerea Parlamentului a stabilit, miercuri, timpii de dezbatere în plen pentru proiectul bugetului de stat pe 2024 şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2024, fiind alocate aproximativ 400 de minute, în condiţiile în care au fost depuse 20.432 de amendamente.
Știre inițială
Plenul Parlamentului se reuneşte, miercuri, pentru a finaliza dezbaterile şi votul pe marginea Proiectului bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, scrie Agerpres. Potrivit programului de lucru publicat pe site-ul Camerei Deputaților, în această dimineață se vor depune rapoartele Comisiilor pentru buget, finanțe și bănci cu privire la cele două proiecte ale bugetului.
Dezbaterile vor continua de la ora 10:00, atât pe articole, cât și pe anexe, iar la finalizarea acestora va avea loc votul final asupra celor două proiecte de lege.
Amintim că, marți, comisiile reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil celor două proiecte, iar în plen au avut loc dezbaterile generale.
Citește și: Șoșoacă l-a umilit pe Simion: Fătălăule! Nu știa nimeni de tine în 2020 și mă întreba lumea cine ești / Scandal mare la ședința pe buget din Parlament
Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024. Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB, arată proiectul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu