Transnistria, școli în limba română. Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, poziție

Situaţia şcolilor cu predare în limba română din Transnistria a fost abordată în cadrul unei întâlniri care a avut loc luni între ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, şi vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Cristina Lesnic, informează portalul Deschide.md, citând un comunicat al Biroului de Reintegrare din Republica Moldova. 


Cu această ocazie, şeful misiunii diplomatice române şi vicepremierul moldovean au examinat şi alte aspecte legate de rezolvarea diferendului transnistrean. 

Daniel Ioniţă şi Cristina Lesnic au abordat în special situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, subliniind necesitatea consolidării eforturilor pentru a îmbunătăţi starea de lucruri. 

Un alt subiect a vizat terenurile agricole amplasate dincolo de traseul Râbniţa-Tiraspol, vicepremierul Cristina Lesnic exprimându-şi speranţa că partea transnistreană îşi va onora angajamentele asumate, iar fermierii din raionul Dubăsari vor avea acces nestingherit la acestea, prin restabilirea integrală a dreptului de proprietate. 

De asemenea, au fost abordate şi alte aspecte de interes comun, inclusiv perspectivele de promovare a noi proiecte în interesul populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului. 

Negocieri în Transnistria

România nu participă ca entitate separată la negocierile privind Transnistria, dar Uniunea Europeană din care face parte este implicată în formatul de negocieri 'cinci plus doi' ca observator (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, OSCE plus SUA şi UE, ca observatori), informează Agerpres.

Anul trecut, Chişinăul şi Tiraspolul au semnat un protocol pentru reintrarea în normalitate a celor opt şcoli cu predare în limba română din Transnistria, după aproape 15 ani în care personalul şi elevii şcolilor respective au avut probleme, conform Independent.md. 

[citeste si]

Acest protocol urma să înceapă să fie implementat din luna februarie a acestui an, dar nu se ştie deocamdată dacă toate prevederile acestui document au fost puse în aplicare de către administraţia de la Tiraspol. 

În Transnistria funcţionează opt şcoli cu predare în limba română în baza programelor de învăţământ ale Republicii Moldova. În aceste şcoli studiază peste 1.000 de copii. Administraţia separatistă din Transnistria obstrucţionează activitatea acestor şcoli, cerând ca acestea să fie înregistrate la Tiraspol, să plătească impozite în conformitate cu legislaţia locală, iar procesul educaţional să se desfăşoare după legile transnistrene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel