Țigările contrafăcute din Ucraina au inundat piața europeană. Liderii G7, deranjați de subiect

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Partenerii internaționali ai Ucrainei au subliniat amploarea contrabandei de țigări contrafăcute cu mărci cunoscute (inclusiv Marlboro) din Ucraina către UE.

Acesta a fost subiectul central, în cadrul unei mese rotunde organizate în Kiev săptămâna trecută: reprezentanții țărilor G7 și donatorii au discutat problemele legate de circuitul ilegal al bunurilor accizabile cu consultanți și experți.

Ce s-a raportat către reprezentanții G7 și donatorii internaționali?

Pe 9 februarie, Comisia Temporară de Investigare a Radei Supreme (Parlamentul) asupra Securității Economice și-a prezentat viziunea cu privire la modalitățile de majorare a fondurilor pentru bugetul de stat în fața reprezentanților ambasadelor, țărilor partenere și instituțiilor financiare internaționale.

Raportul a fost pregătit de Primii Miniștrii, CES și organizațiile expert CASE, precum și de asociațiile de afaceri precum ACC, European Business Association și Asociația Ucraineană a Petrolului și Gazelor.

„Am prezentat exemple concrete privind problema piețelor ilegale, precum și soluții pentru ele. În speță, prin exemplul activității Biroului de Securitate Economică și a altor agenții de aplicare a legii", a informat Yaroslav Zhelezniak, șeful Comisiei.

„Sperăm cu adevărat că opiniile comunității vor fi ascultate, iar problema pe fondul  creșterii produselor contrafăcute va fi data uitării", a comentat EBA.

Cum a atras, fabrica de tutun din Goshcha, atenția ambasadorilor G7?

Cu toate acestea, jurnalistul Yevhen Plinskiy s-a oprit asupra unui subiect care nu a fost menționat în rapoartele succinte ale participanților: reprezentanta Ambasadei SUA, Catherine Croft, nu doar că a ascultat raportul, ci a fost „una din personalitățile cheie ale evenimentului".

„Oficial, ea este consilier pentru probleme economice, în timp ce neoficial este principalul reprezentant SUA cu privire la corupția din Ucraina", explică Plinskiy.

Jurnalistul consideră această masă rotundă un „eveniment lebădă neagră" pentru mafia tutunului.

El reamintește că în ziua evenimentului, la Vama Cernăuți, Biroul de Investigații al Statului și oficialii vamali au interceptat două rezervoare de gaz care transportau 335 de cartușe de țigări contrafăcute, marca „Marlboro”, „fabricate pentru exportul ilegal în fabrica de tutun din Goshcha”.

SRL-ul „PRODUCȚIA DE TUTUN DIN UCRAINA", localizat în satul Goshcha din regiunea Rivne, după invazia la scară largă, a devenit un centru de producție de tutun contrafăcut, și, mai mult, a folosit echipamentul confiscat al United Tobacco Company, care a fost oficial închisă în 2022.

Plinskiy a observat că, anterior, producătorii ucraineni de contrafăcute optau pentru  „țigările albe” ilicite, mai exact, mărci necunoscute, pentru contrabanda către UE. Rapoartele vamale menționează „Jin Ling”, „Credo”, „Lifa”, „Compliment”, „Marble”, etc. Chiar și timbrele de acciză erau falsificate, uneori marcate ca Duty-Free.

„Totuși, aici este prima lovitură împotriva produselor contrafăcute de marcă. În Germania, Marlboro costă 8,5 euro. Costul de producție al produsului fabricii „Goshcha” este de 10-15 UAH. Producătorii ilegali s-au „îngrășat prea mult", subliniază Plinskiy.

O cisterna care transporta țigări contrafăcute tip „Marlboro” a fost oprit la graniță în ziua evenimentului mesei rotunde.

„Și aceasta este o problemă la scară națională, deoarece punerea unor astfel de produse pe piață afectează direct companiile internaționale care nu sunt doar "giganți" în economie, ci au și instrumente de influențare a ambasadelor și autorităților dincolo de Ucraina", adaugă jurnalistul.

El a remarcat că imediat după ce reprezentanții speciali ai SUA și ambasadorii G7 s-au alăturat luptei împotriva pieței ilicite, agențiile de aplicare a legii au intensificat eforturile. Grupurile de Telegram care vând țigări ilegale își opresc activitatea sau sunt șterse.

Cine câștigă lupta împotriva produselor contrafăcute?

Raportul Comisiei Temporare de Investigare arată că în 2023, activitatea lor a dus la:

  • închiderea a 5 mari operațiuni care au cauzat pierderi semnificative bugetului de stat: schema Duty Free pe piața tutunului, câteva operațiuni în jocuri de noroc (modificări de cod și altele) și vânzarea suspectă a echipamentelor rusești confiscate prin intermediul ARMA.
  • bugetul de stat a primit în plus 15 miliarde UAH.

Șeful Comisiei temporare de investigație, Yaroslav Zhelezniak, în comentariul său, a confirmat că participanții la masa rotundă au discutat despre contrabanda cu tutun. Mai mult, el a confirmat faptul că lucrările Comisiei, care au fost suspendate în toamna anului trecut, sunt reluate.

“Într-adevăr, reluăm” a confirmat Zhelezniak.Ca atare, în toamnă, bugetul de stat a pierdut 20 miliarde UAH din cauza traficului ilicit cu produse din tutun, a cărui cotă a atins 22% din piață, în timp ce la începutul anului 2024, cota de piață a tutunului contrafăcut a crescut la 25%, iar pierderile de buget au ajuns la 23 de miliarde UAH

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel