Comisia Europeană e pe cale să declanșeze un război între producătorii de energie. Ultimele măsuri anti-dumping pentru produsele solare din China stârnesc revoltă printre producătorii și susținătorii energiei regenerabile, care lansează o teorie a conspirației: "lobby-iștii petrolului, cărbunelui, gazelor naturale și energiei nucleare vor desface acum șampania".
Comisia Europeană a anunțat, marți, impunerea unor măsuri anti-dumping provizorii de 11,8% pentru produsele solare din China, începând cu data de 6 iunie. Aceste taxe vor atinge automat nivelul de 47,6% după două luni, dacă nu se va găsi o soluție negociată, se arată într-un comunicat remis de AFASE.
Decizia CE a fost luată ignorând pozițiile a 18 state din totalul de 27 de state membre, care au votat împotriva taxelor.
"Trebuie să fim foarte clari în privința unui lucru: situația actuală a pieței nu lasă loc pentru creșteri de prețuri. De aceea, taxe de numai 11,8% vor stopa majoritatea proiectelor fotovoltaice din Uniunea Europeană și vor cauza pagube întregului lanț valoric al energiei solare europene", a declarat Thorsten Preugschas, președinte al Aliance For Affordable Solar Energy (AFASE).
Ce impact ar avea taxele
Impactul taxelor anti-dumping a fost reliefat de către reprezentanții industriei și de către centrul de cercetare independent Prognos. S-a ajuns la concluzia că taxe de 20% vor costa economia europeană până la 175.500 de locuri de muncă și 18,4 miliarde de euro în materie de valoarea adăugată, în numai 3 ani.
IHS, liderul mondial în furnizarea de informații economice, a arătat că taxe de 45% ar putea reduce piața fotovoltaică germană cu 2GW, mai mult de 25% din capacitatea instalată în 2012.
Stephan Singer, director al Departamentului de Politică Energetică Globală (World Wide Fund), afirmă: “Fără îndoială că lobby-iștii petrolului, cărbunelui, gazelor naturale, energiei nucleare vor desface șampania pe fondul eșecului Comisiei de a găsi o rezolvare a impactului negativ pe care acestea le au asupra naturii și societății și, de asemenea, al ignorării subvențiilor masive acordate combustibililor fosili. Distrugând noile activități comerciale curate și angajarea într-un război comercial cu China privind tehnologia energiei verzi, este ultimul lucru de care avem nevoie acum”.
Statele membre vor lua decizia finală, dacă se vor impune sau nu taxe definitive, in decembrie 2013.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News