Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție urmează să se pronunțe, marți, în dosarul "Case pentru generali", în care fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare în legătură cu achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat.
La ultimul termen al procesului, în 18 aprilie, procurorul de ședință a cerut judecătorilor majorarea pedepsei aplicate lui Corneliu Dobrițoiu de către instanța de fond, precum și condamnarea celor care au fost achitați în acest dosar.
"Instanța de fond a avut în vedere comportamentele bune ale inculpaților, însă aceste aspecte nu îndreptățeau instanța să scadă pedepsele. Vorbim de comportamente firești în calitatea lor de militari și pentru asta sunt răsplătiți prin avansarea în grad, dar nu constituie circumstanțe atenuante. Modalitatea de comitere a faptelor, perseverența infracțională și calitățile acestora impun stabilirea unor pedepse cu executare în regim privativ de libertate. În legătură cu infracțiunea de fals intelectual în cazul lui Corneliu Dobrițoiu, Sergiu Medar și Mihaela Matei solicităm constatarea intervenției prescripției speciale, fiind depășit termenul de zece ani", declara atunci procurorul de ședință.
Pe 23 martie 2015, Corneliu Dobrițoiu a fost condamnat în primă instanță la un an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice și două luni închisoare pentru participație improprie la fals intelectual. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând un an închisoare, cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani.
[citeste si]
În același dosar, general de brigadă în rezervă Traian Pigui, șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din MApN la data faptelor, și gen. mr. (r) Floarea Șerban, șef al Direcției Legislație și Asistență Juridică din MApN la data faptelor, au fost achitați.
De asemenea, general maior în rezervă Francisc Radici a fost condamnat la 2 ani, 2 luni și 20 de zile închisoare cu suspendare, el urmând să presteze și 60 de zile muncă în folosul comunității.
Aceeași pedeapsă de 2 ani, 2 luni și 20 de zile închisoare cu suspendare și 60 de zile muncă în folosul comunității a primit și general maior în rezervă Constantin Năstase.
Alte condamnări în primă instanță au primit: general locotenent în rezervă Sergiu Medar — un an închisoare cu suspendare, locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru — un an și 6 luni cu suspendare, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc — un an și 6 luni cu suspendare, colonel în rezervă Ionel Vizitiu — un an cu suspendare, plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei — un an și 6 luni cu suspendare, general de brigadă în rezervă Corneliu Duță (comandant al Garnizoanei București la data faptelor) — un an și 2 luni cu suspendare.
De asemenea, inculpații au fost obligați la plata de despăgubiri civile către MApN: Corneliu Dobrițoiu — 15.846 lei, Floarea Șerban — 140.586 lei, Francisc Radici — 239.255 lei, Constantin Năstase — 230.040 lei, Sergiu Medar — 8.286 lei, Gheorghe Rotaru — 175.215 lei, Mihaela Matei — 45.514 lei, Ionel Vizitiu — 12.866 lei, Gheorghe Gonciaruc — 59.124 lei, Corneliu Duță — 280.934 lei.
Decizia a fost atacată cu apel atât de cei condamnați, cât și de către DNA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu