Se rupe Guvernul? Stelian Ion, demis de Cîțu! UPDATE 41: USR PLUS va susține o moțiune împotriva premierului

Premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Justiției Stelian Ion!

UPDATE 41: USR PLUS a anunțat că susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Cîțu

„USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu.

USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.

Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern.

În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru Ministerul Justiției și în viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu.“

Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie.“, au scris cei de la USR PLUS pe Facebook.

UPDATE 40: Mai multe persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei şi protestează cerând demisia lui Florin Cîţu.

UPDATE 39: Liderii PNL au fost convocați, joi dimineață, la grupul parlamentar, pentru o ședință a Biroului Politic Național al partidului.

UPDATE 38: Marcel Ciolacu, președintele PSD, a avansat, într-o postare pe Facebook, posibilitatea ca parlametarii USR PLUS să semneze moțiunea de cenzură pe care PSD vrea să o depună, reacționând la tensiunile din coaliția de Guvernare care s-au accentuat miercuri seara.

UPDATE 37: Ședința de la USR PLUS este în plină desfășurare.

UPDATE 36: Consilierul lui Vlad Voiculescu - actualul consilier al ministrului Mihăilă - se află în fața Guvernului. Marian Rădună cere demisia premierului Florin Cîțu după remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion. 

UPDATE 35: Cristian Seidler susține că „Florin Cîțu a făcut pași foarte rapizi spre finalul carierei sale politice”. „Klaus Iohannis, cum arată România lucrului bine făcut, semnați remanierea pe motive ipocrite sau vă asumați rolul constituțional de mediator?”, a întrebat, pe Facebook, Cristian Seidler.

UPDATE 34: „Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat! Decizia din această seară a fost una necesară. #RomaniiTrebuieSaStie“, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

UPDATE 33: USR PLUS va cere joi demisia lui Florin Cîțu și ca PNL să vină cu o nouă propunere de premier, a delarat, miercuri seară, deputatul USR PLUS Ionuț Moșteanu, la Digi24. În cazul în care Cîțu nu va demisiona, USR PLUS va vedea care îi sunt opțiunile, a spus deputatul.

UPDATE 32: Potrivit unor surse citate de Antena 3, USR PLUS îi oferă sprijin total lui Stelian Ion și va cere PNL să vină cu altă propunere de premier.

UPDATE 31: Radu Mihaiu a reacționat spunând că 'Am crezut la modul sincer că Florin Cîțu vrea reforma. M-am înșelat. Florin Cîțu vrea să fie un Liviu Dragnea cu suportul USR-PLUS. Asta nu se poate! Florin Cîțu, demisia!'

UPDATE 30: Și Dacian Cioloș a transmis un mesaj după anunțul premierului Florin Cîțu: „Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiției să dea un aviz. Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”

UPDATE 29: Potrivit Realitatea Plus, după anunțul premierului Florin Cîțu, are loc o ședință de urgență la USR PLUS. 

UPDATE 28: Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, spune că premierul a dat foc coaliției de guvernare pentru lupta internă din PNL: „Prim-ministrul României a dat foc coaliției de guvernare pentru lupta internă din PNL. Și a ales prost. A doua oară. Iar greșelile se plătesc. Scump.”

UPDATE 27: Demiterea lui Stelian Ion a fost comentată și de Ungureanu la Antena 3: „Absolut ridicol spectacolul făcut de domnul Cîțu, doar pentru a îndeplini un vis. Visul domnului Cîțu e să-l îndepărteze pe domnul Orban. (...) Eu sper din toată inima că la vârful partidului nostru va fi o ieșire logică. Noi nu mai putem guverna împreună cu PNL. Este cât se poate de clar că singurul lor scop este să aibă puterea. Este opțiunea mea logică, în condițiile în care nu se respectă niciun principiu fundamental“, a precizat Emanuel Ungureanu.

UPDATE 26: Dan Barna a reacționat pe Facebook: „Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cițu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece.”

UPDATE 25: Premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, susținând că se opune reformelor.

„Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de Ministru de Justitie a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. De exemplu: desființarea secției speciale care nici dupa opt luni de mandat nu a fost desființată”, a declarat Florin Cîțu, care a spus că va numi la Justiție un ministru interimar.

Premierul a spus că a informat liderii coaliției despre această demitere. „Nu mai aducem pe nimeni în Guvern care să șantajeze, care să nu înțeleagă că aici nu vorbim despre primari, comunități, ci despre interesul cetățenilor. România trebuie dezvoltată. Doar pentru că colegii noștri de la USR PLUS nu au foarte mulți primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. Îmi asum aceasta decizie. (...) Este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României”, a adăugat Cîțu.

Acesta a dat asigurări că această guvernare va continua.

„Sper ca USR PLUS să aibă responsibilitatea să nu aleagă ieșirea de la guvernare, precum comunică de azi dimineață pe diverse canale. Această coaliție este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă și vom depăși acest moment”, a mai spus premierul.

Potrivit unor surse citate de Antena 3, ministrul interimar al Justiției va fi Lucian Bode.

UPDATE 24: Premierul i-ar fi dat un termen ministrului Justiției, Stelian Ion, să dea aviz, până la 00.00, programului Anghel Saligny. În caz contrar, potrivit unor surse Antena 3, ministrul ar putea fi schimbat din funcție. 

UPDATE 23: „S-a deschis ședința, a existat cvorum, s-a închis ședința și va fi convocată la o dată ulterioară, pe care o va stabili premierul. Simplu. Atât pot să vă spun”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la Digi24. Întrebat de Cosmin Prelipceanu dacă s-a stabilit ceva, ministrul Educației a răspuns negativ. „Detalii vor fi prezentate de primul-ministru în scurt timp”, a adăugat Cîmpeanu. Ministrul nu știe dacă mâine va exista o întâlnire a liderilor Coaliției.

UPDATE 22: Ședința de Guvern convocată pentru această seară, care a stat la baza tensionării relațiilor dintre PNL și USR PLUS s-a încheiat în jurul orei 21:00, având, după toate aparențele, o durată de numai câteva minute.

UPDATE 21: Liderul de grup al deputaților USR PLUS, Ionut Moșteanu, face un apel la premier „să nu arunce țara în criză”. „Fac un apel la premierul Cîțu să nu arunce țara în criză printr-o OUG adoptată noaptea, fără avize, fără miniștri USR PLUS, fără acordul Coaliției, fără urgență, cu impact devastator pe buget, cu secretari de stat strânși cu arcanul și puși în fața unei evidente ilegalități!”, a scris Ionuț Moșteanu pe Facebook.

UPDATE 20: S-ar fi decis ca ședința de Guvern să fie amânată pentru joi, după ședința coaliției, potrivit România TV. 

UPDATE 19: Potrivit Antena 3, ședința de Guvern se va prelungi. „E un moment tensionat”, a spus Fenechiu. 

UPDATE 18: Rareș Bogdan cere rațiune, echilibru și un gând corect pentru a guverna țara. „Bunul Dumnezeu le va da gândul cel bun colegilor noștri”, a spus, miercuri seară, Rareș Bogdan la Antena 3. „România va avea Guvern în continuare! Florin Cîțu nu face gesturi necugetate”, a adăugat acesta.

UPDATE 17: Noua oră estimată pentru începerea ședinței de Guvern e 20.00.

UPDATE 16: Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că, pentru PNL, coaliția formată cu UDMR și USR este cea mai bună. A anunțat că „vom face tot ce este posibil politic să o menținem funcțională, însă este nevoie de responsabilitatea tuturor partenerilor de guvernare”.

UPDATE 15: AUR a pregătit o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Documentul se numește „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!” și va fi depus la Parlament în următoarele zile.

UPDATE 14: Potrivit Antena 3, miniștrii PNL și UDMR se află, în aceste minute, în biroul premierului Florin Cîțu.

UPDATE 13: Ședința de Guvern nu a început încă.

UPDATE 12: PSD și AUR nu ar semna o moțiune de cenzură inițiată de USR PLUS, potrivit unor surse citate de Antena 3.

UPDATE 11: Secretarii de stat ai USR PLUS ar fi fost somați de premierul Florin Cîțu să participe la ședința de Guvern de miercuri seară, potrivit unor surse din cadrul USR PLUS, citate de Mediafax.

Reprezentanții formațiunii au reacționat, printr-un comunicat de presă, cu privire la „amenințările asupra secretarilor de stat PNL din ministerele conduse de miniștri USR PLUS de a se prezenta la ședința de guvern”.

„Reprezentarea unui minister, conform legii, este atributul ministrului și poate fi delegată doar de către acesta prin ordin scris. Facem apel la șeful executivului să nu pună oamenii în situația de a încălca legea prin uzurparea de calități oficiale”, se arată în comunicat.

UPDATE 10: Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil referitor la proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

Potricit Constituției, avizul Consiliului Legislativ este obligatoriu. În avizul pe care îl emite Consiliul Legislativ nu se poate pronunţa asupra oportunităţii soluţiilor legislative preconizate.

„Apreciem că se impune completarea Notei de fundamentare, în sensul dezvoltării elementelor de fapt şi de drept care au deterrninat promovarea prezentului proiect in regim de urgenţă, precum şi o detaliere a eventualelor efecte negative decurgand din neadoptarea proiectului 1n forma avansată”, se stipulează în aviz.

Documentul poate fi citit AICI.

UPDATE 9: Reprezentanții Guvernului au anunțat că ședința de Guvern, întreruptă miercuri, la prânz, va fi reluată la ora 19.00, conform programului anunțat, deși reprezentanții USR PLUS au precizat că nu vor participa.

UPDATE 8: Președintele Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații, având un mesaj clar pentru toată clasa politică. Declarațiile, AICI!

UPDATE 7: Co-președinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au anunțat, cu o oră înainte de reluarea ședinței de Guvern suspendate de dimineață, că nu vor participa. Mai mult, convoacă, pentru joi, ședința Coaliției, după scandalul legat de programul „Anghel Saligny”.

UPDATE 6: Cîțu, Kelemen și Barna discută la Guvern la 18:00, potrivit Digi24. 

UPDATE 5: "Protocolul spune că dacă partenerii nu ajung la un acord pe un subiect sau altul, nu forţăm. Nu există un drept de veto al premierului care spune "vreţi, nu vreţi eu pun asta pe ordinea de zi şi o adopt" sau poate să existe, e dreptul lui să adopte şi singur orice lucru vrea în şedinţa de guvern, dar există un cost politic pentru că suntem o guvernare de coaliţie, bazată pe cele 80 de voturi ale USR PLUS. Până la acest moment nu a fost transmis niciun aviz pe Anghel Saligny de la Ministerul Justiţie", a spus Dan Barna.

Cât despre faptul că Florin Cîțu ar fi transmis pe diverse căi că, dacă ministrul Justiției nu va da un aviz pe marginea acestei OUG, ar putea să trimită Corpul de Control la minister sau că anumite instituţii ale statului se pot autosesiza pentru a-l acuza pe acesta de abuz în serviciu, Dan Barna a spus: "Acolo trebuie să fie o confuzie pentru că nu se pune problema de abuz în serviciu nici în glumă. Tactica asta cu ameninţări este departe de a da credibilitate acestui premier în fruntea acestui Guvern".

"În această seară, după şedinţa de Guvern de la ora 19.00, avem convocată şi o şedinţă a Biroului Naţional pentru a lua deciziile politice necesare în funcție de ce se va întâmpla în şedinţa respectivă de Guvern. Nu vă jucaţi cu USR PLUS! Suntem aici să guvernăm, nu plecăm acasă, nu ne dăm bătuţi şi vom rămâne până la sfârşit pentru că avem în spate un electorat care ne-a cerut lucrul acesta", a mai spus Dan Barna.

UPDATE 4: USR ar fi decis să meargă pe două variante: fie a demisiei în grup a miniştrilor, în cazul în care nu se acceptă variantele propuse de ei - adică modificări al PNDL, desfiinţarea SIIJ în varianta propuse de Ministerul de Justiţie -, fie susţinerea unei moţiuni de cenzură depusă în perioada următoare, potrivit Antena 3.

UPDATE 3: "Am promis că modernizăm și reformăm România. Am promis investiții. Dar vom reuși doar ÎMPREUNĂ. Este obligatoriu. Să nu uităm că oamenii au așteptări. Cum să ieși de la guvernare acum? Asta așteaptă românii, lipsa răspunderii guvernanților? Programul „Anghel Saligny” este vital pentru modernizarea României, cum să-l blochezi?? Acum nu e loc de discuții, programul „Anghel Saligny” este URGENȚĂ NAȚIONALĂ!! Guvernul Cîțu va investi 50 de miliarde de lei în drumuri, gaze, apă și canalizare! 50 de miliarde pentru dezvoltare, oameni buni!!

57% dintre localități nu au canalizare. 29% dintre localități nu au apă curentă. 69% dintre localități nu au rețele de gaze naturale. Sunt 20.000 de kilometri de drumuri județene nemodernizate, și 27.000 de kilometri de drumuri comunale la pământ! Nu e momentul să ne cântărim, trebuie să muncim! Anghel Saligny a fost un pionier al științei construcțiilor, recunoscut la nivel mondial! Invențiile sale, soluții unice, funcționează pe toată planeta. Saligny nu e un pod, ci un simbol al modernizării! Programul pe care-l contestă partenerii noștri este primul de o asemenea amploare și are capacitatea de a reforma din temelii infrastructura României. Și e doar primul program de acest fel asumat la Florin Cîțu. Sau asta e problema?", a transmis Rareș Bogdan.

UPDATE 2: Miniștrii USR PLUS se vor retrage din Guvern dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și negocierea programului ”Anghel Saligny”, avertizează Dacian Cioloș.

”E o propunere pe care eu o voi face. Nu am luat o decizie formală în partid, dar e clar că miniștrii, colegii noștri din USR PLUS nu mai au ce să caute într-un guvern în care punctul lor de vedere nu este respectat și cu un prim-ministru care deja, după ce l-a demis pe ministrul Sănătății fără să ne consulte, ar decide pe agenda guvernului împotriva voinței colegilor noștri. Asta nu e o modalitate prin care să putem lupta împreună în mod constructiv”, spune la Digi24 Dacian Cioloș.

El spune că miniștrii USR PLUS nu au știut de introducerea programului „Anghel Saligny” pe ordinea de zi suplimentară.

„Din câte înțeleg, nu are toate avizele, pentru că nu-l are pe cel al Ministerului Justiției și nici pe cel al Transporturilor. Am avut o discuție în coaliție. Convenisem că acest proiect nu intră pe ordinea de zi până nu clarificăm și votul pe desființarea Secției Speciale. Cred că așa se construiește încrederea în coaliție. Dacă ne punem unii pe alții în fața faptului împlinit, ăstea sunt semnale că nu vrem să construim împreună. Noi vrem să construim împreună. Rămânem calmi dar fermi. Vrem că continuăm în această formulă. N-o să depunem noi moțiune (de cenzură – n.red.), dar colegii noștri se vor retrage din Guvern. Vom avea discuții”, mai spune copreședintele USR PLUS. 

Ședința Guvernului de miercuri a fost suspendată din cauza intenției premierului Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi suplimentară programul „Anghel Saligny”, în ciuda opoziției reprezentanților USR PLUS.

„E vorba de o prioritizarea politică. Dincolo de `Anghel Saligny`, n-am discutat încă lucrurile astea ca să convenim o formă finală. Înainte de a discuta acest program, avem de luni bune subiectul desființării SIIJ, care nu e doar de pasiunea noastră la USR-PLUS. De el e legat și eliminarea MCV, care e legată de intrarea noastră în Schengen”, a afirmat Dacian Cioloș, arată Mediafax. 

UPDATE 1: "Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedurile, să ne uităm ce înseamnă HG 561/2009. Procedurile vor fi respectate, au fost respectate pentru ca proiectul să fie pe ordinea de zi. Vă daţi seama că niciodată nu va publica nimeni un proiect care să nu respecte procedurile legale. Niciun proiect nu poate fi pus pe ordinea de zi dacă nu a respectat toate procedurile legale. Am întrebat dacă procedurile legale au fost respectate şi secretarul general şi Ministerul Dezvoltării au spus că au fost respectate. Atunci, a putut să fie introdus pe ordinea de zi proiectul respectiv.

Eu vă spun ce facem legal, nu vorbim pe...Eu nu mă uit pe avize. Ar trebui să ştiţi cum funcţionează o şedinţă de Guvern. Dacă există un dubiu undeva, întrebăm secretarul general. Am întrebat secretarul general dacă procedurile legale de avizare au fost respectate şi au fost respectate. Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanţe cu observaţi,i care este acum procesat şi ar trebui să vină aici la şedinţa de grup. Vom reveni la ora 19.00 ", a spus Florin Cîțu.

UPDATE: ”Ședința de Guvern a fost suspendată și va fi reluată la ora 19. Menționăm că decizia de suspendare a fost luată în contextul începerii noii sesiuni parlamentare” a anunțat Guvernul. 

Miniștrii USR PLUS ar fi amenințat că vor părăsi ședința de Guvern dacă premierul Florin Cîțu continuă cu proiectul de OUG pentru programul Anghel Saligny, scrie g4media. Se pare că ședința de guvern a fost întreruptă pentru o scurtă pauză. 

Ar fi fost o dispută de proporții între miniștrii liberali și cei din USR PLUS, din cauză că premierul Florin Cîțu a vrut să introducă programul Anghel Saligny pe ordinea de zi suplimentară.  USR PLUS se opune proiectului, iar totul stă în pixul lui Stelian Ion: programul Anghel Saligny nu ar avea avizul Ministerului Justiției, mai arată sursa citată. 

Anghel Saligny, la schimb cu desființarea SIIJ? 

Recent, întrebat dacă USR PLUS a condiționat sprijinul pentru ordonanța legată de PNDL 3 și de un acord de trecere prin coaliție a desființării SIIJ, în forma de la Guvern, respectiv forma propusă de ministrul Justiției, Stelian Ion, Ludovic Orban a răspuns: ”N-aș vrea să înțeleg așa...”. După ce i s-a spus ”am înțeles că au fost și acuzații de șantaj”, el a continuat: ”N-aș vrea să înțeleg așa discuțiile pe care le-am purtat, obiectivul de desființare a Secției Speciale este un obiectiv care este inclus în programul de guvernare, asumat de toate formațiunilor politice din cadrul coaliției. Pentru noi, cei din PNL, e un obiectiv pe care-l vom atinge și care nu e un obiectiv al unui singur partid din coaliție. De altfel, și UDMR susține că este partizanul desființării SIIJ și că... sigur că mai rămâne să cădem de comun acord asupra formulei pe care să o susținem împreună la dezbaterea din Senat”. 

Vezi aici mai mult: Desființarea SIIJ, șantaj în coaliția de guvernare? Orban, reacție după ședința aprinsă: N-aș vrea să înțeleg așa

În fapt, premierul Florin Cîțu, dar și UDMR, ar fi acuzat direct USR PLUS de șantaj politic. Vezi aici mai mult: USR PLUS, acuzat de șantaj de Cîțu și UDMR. Barna: Varianta în care noi aplaudăm ca pinguinii nu are cum să reziste

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel